Geen foto

Rijksmonument: tegen elk aannemelijk bod

Escarp van Naarden Vesting.Ministers Jet Bussemakers en Stef Blok hebben gezegd dat er geen rol is weggelegd voor de overheid bij het onderhouden van rijksmonumenten. Alleen de bescherming van de gebouwen zou tot de taken horen en daarom worden een aantal monumenten verkocht.

Bussemakers en Blok kondigden woensdag in de Tweede Kamer aan dat er in eerste instantie 34 rijksmonumenten te koop aan worden geboden. De Nationale Monumentenorganisatie (NMO) zal de gebouwen kopen. Het gaat dan om 34 monumenten die momenteel leeg staan en buiten gebruik zijn. Blok zei te verwachten dat de verkoop gunstig is voor zowel de overheid als de monumenten, want door de overname kunnen de monumenten nieuw leven in worden geblazen.

Wat er precies met de 34 monumenten, waaronder de Naarden Vesting, de Kasteeltoren in IJsselstein en kasteel De Slangenburg in Doetinchem, gaat gebeuren is niet duidelijk. Er zijn geen afspraken gemaakt over de toekomstige functies van de monumenten. De enige voorwaarde is dat ze niet beschadigd worden. Blok gaf aan dat het voorlopig bij 34 rijksmonumenten zal blijven, maar dat niet valt uit te sluiten dat er in de toekomst vaker over zal worden gegaan tot verkoop.

Bron: Nederlands Dagblad

Meer lezen
Landen