Potscherf met Tamil-Brahmi inscripties

Rijke Indiase site bevat industrieel complex

Potscherf met Tamil-Brahmi inscriptiesEen vervolgopgraving in het Indiase Kodumanal in de zuidelijke regio Erode heeft veel nieuwe vondsten opgeleverd. Vier opgravingsleuven door de bewoonde berg op de site hebben een industrieel complex aan het licht gebracht uit de 4e eeuw voor Christus.

Het complex is geheel industrieel, want er werd nauwelijks op het land gewerkt. In de werkplaats werden ijzer, staal en textiel verwerkt. Ook werden er sieraden gemaakt bijvoorbeeld armbanden van schelpen en kralen vervaardigd uit edelstenen als saffier, beril, kwarts, lapis lazuli, agaat, onyx, carneool en uit ivoor. Het bijzondere aan het complex is een waterkanaaltje dat door het gebouw heen liep. Deze waterstroom werd gebruikt om de edelstenen nat te maken, alvorens zij tot kralen werden verwerkt.

Een keramieken spinnenwiel dat gebruikt werd voor het spinnen van katoen en dun gouddraad is ook aangetroffen, evenals 130 potscherven met Tamil-Brahmi inscripties. Dertig van deze inscripties bevatten persoonsnamen, waaronder ‘Visaki’, ‘Uranan’ en ‘Saba Magadhai Bammadhan’. Nergens in India zijn er zoveel potscherven met Tamil-Brahmi inscripties aangetroffen.

Verderop werden twee megalithische graven aangetroffen. Het eerste graf is een dubbelgraf. De doden lagen in granieten kisten met boven de grond een stenen omheining. De kisten bevatten de vergane resten van de doden en enkele grafgiften, waaronder aardewerk, sieraden, ijzeren objecten en carneolen kralen. Rondom de kisten werden gebroken aardewerkscherven van potten en kommen aangetroffen. Tussen 1985 en 1990 zijn op de site al dertien soortgelijke graven opgegraven en in 1998-1999 werden er opnieuw drie graven gevonden.

Bron: The Hindu

Meer lezen

Tijdvakken

Landen