Resten verdwenen Canadese schepen na 167 jaar gevonden

In 1847 zijn op mysterieuze wijze twee schepen die de noordwestelijke doorvaart in het Canadese noordpoolgebied verkenden, verdwenen. Van 1848- 1859 is er gezocht naar de schepen, maar ze leken verdwenen in het poolgebied. Het wordt gezien als één van de grootste mysteries van de negentiende eeuw. Dinsdag 9 september 2014 kondigde de Canadese premier aan dat resten van één van de schepen zijn teruggevonden in het poolgebied.

Canadese ontdekkingsreiziger Franklin

John Franklin was een Canadese ontdekkingsreiziger die al sinds 1817 het Canadese noordpoolgebied verkende, hij onderzocht de mogelijkheid tot een noordwestelijke doorvaart. Zo ook in 1845, toen hij op 61-jarige leeftijd een expeditie leidde waar 129 personen aan deelnamen. Met twee schepen, te weten de HMS Terror en de HMS Erebus werd de reis ondernomen. Deze goed uitgeruste poolexpeditie zou de route door de Noordelijke IJszee verder in kaart brengen. Op 19 mei 1845 vertrok de expeditie en werd op 26 juli als laatste door een walvisvaarder gezien, die de twee schepen in de Melvillebaai in Groenland tegenkwam.

20.000 pond

Sinds de zomer van 1845 ontbrak ieder spoor van de schepen, waarop de vrouw van Franklin de Admiraliteit in 1847 vroeg om een reddingsexpeditie richting het noordpoolgebied. Omdat Franklin’s expeditie voor drie jaar voedsel aan boord had, wachtte de Admiraliteit een jaar, waarna ze 20.000 pond beloning uitloofden voor een succesvolle zoektocht, een extreem hoog bedrag voor die tijd. Daarop vertrokken tien Britse en twee Amerikaanse schepen naar het poolgebied. Zonder succes.

Gissingen naar het lot

De vermissing van de twee schepen en het veronderstelde lot van de opvarenden kwamen in die tijd terug in verschillende ballades, bijvoorbeeld in het bekende Lady Franklin’s Lament. Veel later werden overblijfselen van de expeditie gevonden, die voorzichtig het lot tekenden van de opvarenden. Gissingen beschrijven het lot van de expeditie als volgt: Na anderhalf jaar vastgezeten te hebben in het ijs met de Erebus en de Terror, besloot de bemanning van de expeditie de schepenachter zich te laten en te voet de terugtocht te ondernemen. Geen van de leden van de expeditie heeft ooit meer de bewoonde wereld bereikt; ze bezweken van de honger en uitputting.

Historische vondst

Nu, ruim 167 jaar na de vermissing van de expeditie, zijn resten van één van de twee expeditieschepen gevonden. Nabij een klein eiland ten noorden van het Victoria Eiland in de Noordelijke IJszee is deze historische vondst gedaan. Om welk van de twee het gaat, is nog niet bekend. Deze resten kunnen wellicht meer inzicht geven in het lot van deze expeditie, waarvoor één van de grootste en langdurigste zoekacties in de geschiedenis is ondernomen.

Bron: www.nu.nl

Meer lezen

Tijdvakken

Landen