Nieuw inheems Amerikaans volk ontdekt

Resten van onbekend volk ontdekt in het binnenland van Alaska

Nieuw inheems Amerikaans volk ontdektHoe kwamen de eerste mensen in Noord- Amerika? Op zoek naar het antwoord op die vraag hebben onderzoekers en archeologen van de Universiteit van Alaska Fairbanks de resten van een onbekend volk ontdekt. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het gaat om de overblijfselen van een zes weken oud kind, die zijn in 2015 opgegraven bij de locatie Upward Sun River. Uit DNA-onderzoek naar de resten blijkt nu dat zij, en een ander kind dat vlakbij werd opgegraven, familie waren. Wat ook bleek: ze hoorden beiden bij een volk dat tot dan toe onbekend was. Het tot nu toe onbekende volk is door de onderzoekers Ancient Beringians genoemd.

Nieuwe theorie over eerste mensen in Noord-Amerika

Het is niet alleen bijzonder dat er nu een compleet onbekend volk is ontdekt, de ontdekking schept ook een nieuw licht op de theorieën over de manier waarop de mensheid zich over Noord-Amerika verspreidde. De twee nichtjes, dat waren het waarschijnlijk, leefden ongeveer 11.500 jaar geleden. Hun volk zou ongeveer 20.000 jaar geleden zijn afgesplitst van het volk dat zich 35.000 jaar geleden afsplitste van de bewoners van Oost-Azië.

Nieuw inheems Amerikaans volk ontdekt

Nieuwe scenarios

Er zijn volgens de onderzoekers nu twee nieuwe scenario's voor de manier waarop de mensheid Noord-Amerika bevolkte. Een daarvan is dat er een groep zo'n 15.000 jaar geleden over de landbrug in wat nu de Beringstraat tussen Alaska en Rusland is, overstak en zich daarna splitste in twee volkeren. Een ander scenario is dat die splitsing al gebeurd was voordat zij de landbrug tussen Eurazië en Amerika overstaken. Daarbij zou de groep die nu de Ancient Beringians is genoemd wordt, in het noorden zijn gebleven. De andere groep, waaruit andere Amerikaanse volkeren zijn voortgekomen, zou naar het zuiden zijn afgezakt.

Verdwijnen van de Ancient Beringians

Hoe de Ancient Beringians zijn verdwenen, is niet bekend. Zo'n zesduizend jaar geleden zouden de Athabascan volkeren weer naar het noorden zijn getrokken. Daarbij zouden de Ancient Beringians in de stammen van de Athabascan zijn opgegaan, of verdreven.

Bron en afbeeldingen:

University of Alaska Fairbanks

Meer lezen

Tijdvakken