Geen foto

Resten van Nederlandse bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog gevonden

Een B25 Mitchell bommenwerper van de Britse Royal Air Force.Australische militairen zijn in de buurt van Darwin de resten van een Nederlandse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog tegengekomen. Ze waren daar bezig een oefenterrein van het Australische leger te ontdoen van explosieven, omdat het gebied toegankelijk moet worden gemaakt voor toeristen.

Neergestort tijdens oefening

Het gaat om een B25D Mitchell vliegtuig, een Amerikaans model dat indertijd door veel landen gebruikt werd. Het vliegtuig behoorde tot het 18e squadron van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en is neergestort tijdens een oefening bij de Quail-eilanden. Een bom van een ander vliegtuig veroorzaakte een hoge waterzuil, waardoor een vleugel van het vliegtuig afbrak en het toestel neerstortte. Bij de crash kwamen zes bemanningsleden om het leven, maar de stoffelijke resten zijn niet teruggevonden.

Verassende vindplaats

David Thomas, projectleider, noemde de vondst verassend omdat het vliegtuig ver van de plek van de crash werd ontdekt. Waarschijnlijk is de verplaatsing het gevolg van het grote getijdeverschil voor de Australische kust. De brokstukken zijn door de militairen geborgen en grotendeels vernietigd. Alleen de zware motor blijft in het water liggen.

Bron: NOS

Meer lezen