Geen foto

Resten Neanderthalerkamp gevonden in ’s-Hertogenbosch

Neanderthaler.Bij de bouw van een ondergrondse parkeergarage in ’s-Hertogenbosch zijn resten gevonden van een Neanderthalerkamp. De resten zijn tussen de 70.000 en 40.000 jaar oud. De gemeente van de Brabantse hoofdstad bracht deze informatie woensdag 13 novembernaar buiten en noemt de vondst ‘het best bewaarde Neanderthalerkamp van Nederland’.

Aan de Hekellaan in ’s-Hertogenbosch wordt een nieuwe ondergrondse parkeergarage gebouwd.Tijdens de werkzaamheden zijn resten van een Neanderthalerkamp ontdekt. Het kamp werd tussen de 70.000 en 40.000 jaar geleden opgezet.Er zijn bewerkte vuurstenen en botten van paarden, bizons, reuzenherten, rendieren, mammoeten en een wolharige neushoorn gevonden. Daarnaast zijn er stenen werktuigen en de sporen daarvan gevonden.

Archeologisch onderzoek

Dat er archeologisch onderzoek werd gedaan op de opgravinglocatie was al langer bekend. In juni 2013 was er al een kleine expositie te zien, waarbij de tot dan toe gedane vondsten te zien waren.  De locatie waar nu de resten van het kamp zijn gevonden,herbergt veel geschiedenis. De oude stadsmuur ligt er en de bedoeling is dat in de toekomst de vroegere stadsgracht weer terug komt bovenop de garage.

Unieke vondst

De gemeente van de stad noemt de nieuwe vondst ‘uniek ‘, omdat deze zo goed bewaard is gebleven. Waarschijnlijk is het zo goed geconserveerd doordat het snel na gebruik bedekt is met aarde. Tevens zijn de resten veel ouder dan aanvankelijk werd verwacht.  Nu kan gereconstrueerd worden hoe het gebied eruit zag in de oude steentijd. Al eerder werden er in Nederland resten van Neanderthalers gevonden, zoals een aantal vuistbijlen en in 2009 voor het eerst botten van deze mensensoort.

Lees meer over deze bijzondere ontdekking op de website van Den Bosch Dichtbij.

Bron: NRC

Meer lezen
Tijdvakken
Landen