Resten cultusplaats uit IJzertijd ontdekt in Barneveld
In Barneveld hebben archeologen sporen gevonden die dateren uit de IJzertijd. Vermoed wordt dat het gaat om een cultusplaats. De vondst werd gedaan tijdens opgravingen naar de resten van een oude boerderij.
Al sinds 2009 zijn archeologen op het terrein van Harselaar-West-West in Barneveld aan het werk. De opgravingen werden gedaan door het bureau BAAC op de plek van een toekomstig bedrijventerrein. Ze zochten voornamelijk naar de resten van de zeventiende eeuwse boerderij Klein Harselaar.
Plotseling kwamen ze oude sporen tegen van menselijke aanwezigheid. Ze vonden scherven in een greppel van acht bij tien meter. Volgens de archeologen duidt de plek mogelijk op een cultusplaats of grafmonument. Verder vonden ze resten van een tweeduizend jaar oude boerderij, een aantal spiekers en kleine graanschuurtjes van twee bij twee meter.
Volgens de archeologen is er sprake van een unieke vondst wanneer verder onderzoek zal uitwijzen dat het inderdaad om een cultusplaats gaat. Het werpt nieuw licht op de bewoning van Midden-Nederland gedurende de IJzertijd. Eerder werden er bijzondere vondsten gedaan met betrekking tot de boerderij. Zo vonden ze houten paalpunten van zevenhonderd jaar. De regionale archeoloog Peter Schut is enthousiast over het feit dat wellicht aangetoond kan worden dat de omgeving van Barneveld al vóór de veertiende eeuw werd ontgonnen.
Bron: Barneveldse Krant