Geen foto

Resten 18e-eeuws schip gevonden langs kust Argentinië

Spaans schip uit 17e of 18e eeuwEen internationaal onderzoeksteam heeft in maart 2014 de wrakstukken van het Spaanse schip La Purisima Concepcion gevonden. De resten van het schip, dat zonk in het jaar 1765, werden langs de kust van de Argentijnse provincie Tierra del Fuego gevonden.

Exacte vindplaats blijft geheim

Archeologen onderzochten de tweehonderd meter lange kuststrook tussen Rio Grande en Cabo San Diego in het kader van het ‘Atlantic Coast Archaeological Programme’. Onlangs stuitten ze op hout, metaal en zeven kanonskogels die afkomstig moeten zijn van het Spaanse schip uit de 18e eeuw. De onderzoekers benadrukken dat La Purisima Concepcion een bevoorradingsschip betreft, waar geen goud en parels op werden vervoerd. Toch is de exacte locatie van de wrakstukken niet bekendgemaakt om mensen die houden van het speuren naar souvenirs op afstand te houden.

Wereldreis van La Purisima Concepcion

Het schip is destijds vanuit de Spaanse stad Cadiz vertrokken naar Kaap Hoorn, het meest zuidelijke punt van Zuid-Amerika. Op 10 januari 1765 zonk het schip toen het ongeveer 3.500 kilometer ten zuiden van Buenos Aires voer. De 193 opvarenden hebben de schipbreuk bijna allemaal overleefd. De bemanningsleden waren in staat kleine bootjes te bouwen, waarmee zij naar het Argentijnse vasteland konden varen.

Beroemd wrak voor de kust van Argentinië

La Purisima Concepcion is een beroemd wrak omdat het de oudste is in de regio. Tevens leefden de schipbreukelingen na aankomst op het vasteland twee maanden vreedzaam samen met de Argentijnse bevolking. In deze periode hebben zij gebouwd aan een nieuwe boot waarmee zij hun weg konden vervolgen.

Bron: Elmundo

Lees ook eens het Archeologie Magazine! 

Meer lezen
Tijdvakken