Geen foto

Restauratie van Pompeii

Bron: Lancevortex (wikimedia commons)In het jaar 79 na Christus werd het stadje Pompeii bedolven onder een lavazee van de vulkaan Vesuvius. Na de instorting van één van de gebouwen en een muur in november 2010, wordt deze week begonnen met de restauratie van de trekpleister voor toeristen.

Pompeii is de best bewaard gebleven Romeinse stad. De vulkaan Vesuvius barstte uit en bedolf het stadje en haar inwoners onder de lava. Op dit moment is de archeologische schat echter verwaarloosd. In november 2010 stortten zowel een gladiatorenschool als een muur in door waterschade.

De toenmalige minister van Cultuur, Sandro Bondi, kreeg de kritiek dat hij niet voldoende middelen had vrijgemaakt voor het behoud van de historische stad. Na de instorting van de twee gebouwen, kreeg hij een motie van wantrouwen en trad vervolgens af.

De nieuwe minister van cultuur, Giancarlo Galan, wil op dit moment vaart zetten achter de renovatie.  Hij vertelde de Italiaanse media tijdens een bezoek aan Pompeii dat met de renovatie één dezer dagen zal worden begonnen.  “De antieke stad Pompeii, die na een vulkaanuitbarsting in het jaar 79 grotendeels behouden bleef, is van onschatbare waarde”, aldus de minister.

Hij kon nog niet vertellen hoeveel de restauratie exact zal gaan kosten. Inmiddels heeft de Europese Unie een bedrag van 100 miljoen euro overgemaakt voor het behoud van dit culturele erfgoed. Galan verwacht minimaal het dubbele nodig te hebben. 

Bron: De Morgen

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's