Replica tombe Toetanchamon vervangt origineel als toeristische trekpleister.

Replica tombe Toetanchamon vervangt origineel als toeristische trekpleister

Replica tombe Toetanchamon vervangt origineel als toeristische trekpleister.Een replica van de tombe van Toetanchamon gaat de echte tombe vervangen als toeristische trekpleister. De grote hoeveelheid toeristen die de echte tombe al tientallen jaren bezoeken, hebben een slechte invloed gehad op het historische monument. Toeristen kunnen vanaf april 2014 alleen de replica nog bezichtigen.

In 1922 vond de Britse archeoloog Howard Carter de tombe van Toetanchamon in de Vallei van de Koningen in Egypte. Sindsdien hebben duizenden toeristen de tombe. De bacteriën en het vocht dat al deze mensen uitstoten, hebben de tombe echter al die jaren aangetast en ze brengen daarmee het behoud van het monument in gevaar.

Replica tombe

In 2009 begon het bedrijf Factum Arte met het maken van de replica van de graftombe van Toetanchamon, die 3.300 jaar oud is. Met een 3D laserscanner heeft het bedrijf de hele tombe, inclusief kleuren en texturen, gescand. Met deze data kon de tombe tot in detail worden nagemaakt.

Plaatsing replica

De replica van de tombe zal in de buurt van de echte tombe worden geplaatst, naast het vroegere hoofdkantoor van archeoloog Howard Carter. Dit is nu een museum en in de toekomst zal het ook functioneren als bezoekerscentrum. In dit centrum wordt uitgelegd waarom de originele tombe niet meer toegankelijk is.

De replica wordt in januari geplaatst, maar wordt pas vanaf april in gebruik genomen.

Bron: National Geographic

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's