Rendiergewei van 42.000 jaar oud gevonden in Almere

Het gewei dat vorig jaar door een Almeerder werd gevonden, blijkt met een datering van 42.000 jaar oud, uit de IJstijd te komen. De temperaturen waren in die periode gestegen, het was het moment waarop de homo sapiens de laatste Neanderthalers ontmoetten. Daarna werd het weer een stuk kouder. De Rijksuniversiteit Groningen kwam door middel van koolstofdatering achter de ouderdom van het gewei.


Gewei uit de IJstijd

Het gewei werd gevonden door een hond die werd uitgelaten in Nobelhorst, een wijk in Almere. Op dat terrein is zand gespoten dat uit een vaargeul van het Markermeer komt. De vinder van het gewei loopt daar regelmatig met zijn hond en heeft eerder botfragmentjes en zelfs een teenkootje van een wolharige neushoorn gevonden, zo bleek tijdens een archeologiedag.

Poolwoestijn

Archeologen van de gemeente Almere vroegen of hij er bezwaar tegen had om de vondst te laten onderzoeken in verband met een onderzoek naar rendieren en hertachtigen in ijstijden. Duizenden jaren geleden was het Almeerse landschap een grote poolwoestijn, waar dit soort dieren veel voorkwamen.

Romeinse schedel

In de zomer van 2012 vonden twee spelende kinderen een schedel in het Europakwartier, ook een wijk in Almere. De schedel komt uit de Romeinse tijd. Binnenkort wordt hij onderzocht door Rijksuniversiteit Groningen. Zij zullen de isotopen onderzoeken die zijn achtergebleven in de schedel. Zo hopen ze een beeld te kunnen schetsen van de leefomgeving van deze persoon. De kans dat er na zo’n lange tijd nog DNA gevonden kan worden, lijkt onwaarschijnlijk.

In het najaar worden de vondsten ergens in Almere tentoongesteld.

www.dichtbij.nl/

www.dichtbij.nl/

Afbeelding door Look Sharp (eigen werk) [CC BY SA 3.0(http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via commons.wikimedia.org/

Meer lezen

Tijdvakken

Landen