Regenval tovert standbeeld uit derde eeuw tevoorschijn

Opvallend archeologisch nieuws: volgens Griekse media is door de recente zware regenval in Ierapetra, op Kreta, een ‘archeologische schat’ tevoorschijn gekomen.

Het betreft hier een marmeren standbeeld van een Romeinse vrouw van adellijke afkomst. De vondst werd gedaan op 4 januari. Een jonge boer kwam het beeld tegen en droeg het onmiddellijk over aan de archeologische dienst op het eiland.

Standbeeld uit de derde eeuw

In een eerste schatting stelt archeologe Chrysa Sophianou dat het hier een standbeeld betreft uit de derde eeuw n. Chr. Zij stelt dat het standbeeld ongelofelijk mooi is, grote artistieke waarde heeft en waarschijnlijk als decoratie diende voor een villa of tombe. Ook stelt zij dat een vondst als deze in Ierapetra nog nooit eerder gedaan is. Het standbeeld zal naar een laboratorium gestuurd worden om schoongemaakt en onderhouden te worden. Daarna zal het terug naar Kreta komen om daar tentoongesteld te worden. Vervolgens zal het ook bestudeerd worden en kan er hopelijk meer over de vondst gezegd worden.

De zwarte markt

Rondom Ierapetra worden regelmatig bijzondere archeologische vondsten gedaan en gestolen. Ze komen op de zwarte markt terecht en eindigen in privé collecties, buitenlandse musea of buitenlandse paleizen. De archeologe is dan ook blij dat de vondst gemeld en overgedragen is.

Bron

tornosnews.gr Priceless archaeological

Afbeelding

wikimedia.org Italia del sud, foto sailko

Meer lezen

Tijdvakken

Landen