Reconstructie gemaakt van 9500 jaar oud gezicht

Britse archeologen hebben een reconstructie gemaakt van een 9500 jaar oud gezicht van een bewoner van Jericho. De schedel was ingegipst, waardoor hij zo goed bewaard is gebleven.

Gipslaag

De schedel staat ook wel bekend als ‘The Jericho Skull’ en vormt het oudste portret in het British Museum. Over het gezicht van de bewoner van Jericho werd na overlijden een laag met gips aangebracht. Hierdoor verkeerd het gezicht nog in zo’n goede staat. Naast The Jericho Skull, werden er nog zes omliggende schedels gevonden. Deze zijn inmiddels verspreid over de wereld in musea te vinden.

CT-scan van de Jericho Skull

Van The Jericho Skull kon via een micro-CT scan in het Natuur Historisch Museum van London een reconstructie worden gemaakt. Via de scan kwamen de onderzoekers erachter dat de man in kwestie een kaak miste, gammele tanden had en ooit zijn neus heeft gebroken. Ook stuitten de onderzoekers op een geval van vroege en primitieve plastische chirurgie. Een langwerpig hoofd werd destijds als een schoonheidsideaal gezien, waardoor velen iets straks om hun hoofd heen bonden. Maar bij de Jericho Skull, lijkt de boven- en achterkant van de schedel juist breder gemaakt. Vermoedelijk was dit in Jericho een lokaal schoonheidsideaal.

Belangrijke familie

Naast hun hoge sociale status, kan de gipslaag om de schedels ook wijzen op mogelijke redenen waarom de individuen herinnerd moesten worden na hun dood. Wellicht hadden ze veel betekend voor hun beschaving of op een andere manier veel bereikt. Wat in ieder geval wel voor de archeologen duidelijk lijkt te zijn, is de band tussen de schedels. Vermoedelijk gaat het om een familie. Ieder van hen mist namelijk een tweede en derde paar kiezen, wat genetisch kan zijn.

Bron:

seeker.com neolithic man

Afbeelding:

wikimedia.org Jerycho

Meer lezen
Landen
Thema's