Mozaïekvloer afkomstig uit de tombe van Amphipolis

Raadsel rondom graf van “Alexander de Grote” opgelost?

Mozaïekvloer afkomstig uit de tombe van AmphipolisVorig jaar werd een mysterieuze tombe ontdekt in de buurt van de oude handelsstad Amphipolis in Griekenland. Men dacht dat dit wellicht het graf van Alexander de Grote zou kunnen zijn. Hadden ze het dan eindelijk gevonden? Al snel bleek dit niet waar te zijn. Maar van wie was de tombe dan wel?

Op 30 september 2015 werd in een officiële persconferentie een verklaring afgegeven, waarin archeologen bevestigden dat het om een grafmonument gaat. Deze zou gewijd zijn aan Hephaestion, een generaal én goede vriend van Alexander de Grote. Hij overleed in 324 voor Christus.

Enorme ontdekking

Het graf werd vorig jaar ontdekt en zorgde vanwege grootte - het is de grootste grafheuvel ooit onderzocht in Griekenland - en uiterlijk voor ophef. De tombe, versierd met prachtige beelden, sculpturen en een vloer van mozaïek, riep vele vragen op. Archeologe Katerina Peristeri, die de opgraving leidt, geeft aan dat de hele structuur een monument geweest moet zijn, dat gebouwd werd tussen 325 en 300 voor Christus.

Bewijs in inscripties

Peristeri’s verklaring dat het monument bestemd was voor Hephaestion is afgeleid van verschillende fragmenten die werden opgegraven. De stukken bevatten inscripties waarvan er een luidt: “Ik Antigonos, heb het materiaal voor de bouw van een monument ter ere van Hephaestion aangenomen.” Ook is er een monogram van Hephaestion ontdekt.

Niet het eigenlijke graf

Ondanks de ontdekking van de verschijning van de naam in het graf, wordt benadrukt door de onderzoekers dat Hephaestion er niet zelf begraven is. Eerder werd al gespeculeerd dat Alexander de Grote hier zelf begraven zou zijn. Dit werd echter ook ontkracht.

Kritiek

Niet iedereen is het eens met de uitspraken van Peristeri. Reden daarvoor is ook de vondst van verschillende skeletten, waaronder een oudere vrouw en een baby. Professor Faklaris van de Universiteit van Thessaloniki is van mening dat de tombe waarschijnlijk eerder aan een welgestelde burger van Amphipolis toebehoorde.


Bronnen
hln.be, Raadsel van Amphipolis-graf opgelost, menen archeologen
telegraph.co.uk, Ancient Greek grave 'for Alexander the Great's friend Hephaestion'
theamphipolistomb.com, New findings: A Monogram discovered reveals the name of the honored person

Afbeelding
Wikimedia Commons, De ontvoering van Persephone door Pluto, mozaïekvloer afkomstig uit de tombe van Amphipolis

Meer lezen
Tijdvakken
Landen