Geen foto

Provincie verkoopt Rijksmonumenten

De ruïne van Brederode, één van de Rijksmonumenten op de lijst. De overheid is van plan enkele Rijksmonumenten in Noord-Holland te verkopen. Zij wil namelijk niet langer opdraaien voor de onderhoudskosten van het culturele erfgoed in de provincie. Het te koop stellen van de monumenten wordt als oplossing geopperd.

Onder meer de Ruïne van Brederode bij Santpoort-Zuid, Kasteel Radboud in Medemblik en het pand van het Westfries Museum in Hoorn staan op de lijst van objecten die verkocht moeten gaan worden. Volgens ruïnebeheerder Gert Brouwer werd hem gezegd dat desnoods private partijen zich als koper mogen opwerpen.

Donner, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, kwam een jaar geleden met het plan om geld te besparen op het vastgoed van de overheid. Het beheer en onderhoud van de monumenten loopt tot in de miljoenen en dat is wegens de oplopende staatsschuld niet meer te betalen. De planning is dus dat in heel Nederland het cultureel erfgoed in de verkoop gaat. Dat liet een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst (RGD) aan RTV Noord-Holland weten.

De verkoop gaat van start in de provincie Noord-Holland. De gebouwen worden eerst aan de desbetreffende gemeentes aangeboden. Lukt dit niet, dan wordt een ‘stichting’ opgericht om ze van de hand te doen. Volgens de RGD zullen de monumenten niet op de vrije markt komen, maar wordt er alles aan gedaan om de gebouwen open en toegankelijk te houden.

De provincie heeft nog geen reactie gevormd op de plannen, zo liet een woordvoerster van Noord-Holland weten. Volgens haar is de exploitatie van cultureel erfgoed geen ‘core business’ van de provincie. Eind dit jaar moet duidelijk worden wat de plannen voor de Rijksmonumenten inhouden.

Bron: RTV Noord-Holland

Meer lezen
Tijdvakken
Landen