Geen foto

Princessehof verwerft topstuk Delfts aardewerk

De 17e-eeuwse bloemhouder van het Princessehof.Keramiekmuseum Princessehof heeft een bijzondere en unieke 17de-eeuwse bloemhouder verworven. Deze aanwinst voor de collectie Nederland is mogelijk gemaakt door de Ottema-Kingma Stichting en de Vereniging Rembrandt, aan wie de bloemhouder op maandag 16 september gepresenteerd werd. De Delftse bloemhouder staat opgesteld in het Princessehof in Leeuwarden.

De bloemhouder die het Princessehof verwierf  dateert uit de periode 1685-1690. Dit is bijzonder omdat de meeste stukken dateren van na 1690. De bloemhouder bestaat uit een vaas en een deksel met ieder zes tuiten. De decoraties zijn ontleend aan het porselein van de laatste Mingkeizer Chongzhen. Ook de voor dit porselein kenmerkende tulpmotieven zijn aangebracht op de tuiten van de vaas. Tot en met  5 januari 2014 is in het Princessehof een tentoonstelling over Mingporselein te zien.

Keramiekmuseum Princessehof is beroemd vanwege de collecties Aziatische, Europese en moderne keramiek. Zo bezit het museum de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont het een rijk en veelzijdig beeld van de Nederlandse art nouveau en art deco keramiek uit de periode 1880 - 1930. Ook is er veel aandacht voor hedendaagse keramiek en design. Het museum is gevestigd in het monumentale achttiende-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau, voorouder van onze huidige koningin.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen