Preview: Archeologie Magazine

Lees hier wat u van het meinummer van Archeologie Magazine kunt verwachten.

Dit nummer ligt in de boekwinkel & kiosk bij ú in de buurt!

SPECIAL archeologische schatkamer Malta

Malta is een ware schatkamer voor archeologen. Er staan megalitische tempels die ouder zijn dan Stonehenge, en de Feniciërs, Carthagers en Romeinen lieten er talrijke sporen na, net als de Arabieren, de Normandiërs en de Johannieter Orde die het eilandenrijk eeuwenlang regeerde.

Roomse blingbling of heidens amulet?

In november 2013 ontdekte een inwoner van Assen bij het zoeken met zijn detector een glinsterend blauw steentje. De provinciaal archeoloog herkende het direct als een Alsengem. Maar van wie was het sieraad? Was het een insigne van een rijke Roomse pelgrim, of had het Alsengem een heidense oorsprong?

Neem nu een abonnement op Archeologie MagazineKelten in Noord-Portugal

In 1833 ontdekte Francisco Martins Sarmento, zoon van een landeigenaar bij Guimarães, op een heuvel op het land van zijn ouders de restanten van een versterkte stad met een oppervlakte van maar liefst 24 hectare. Inmiddels zijn onder meer de akropolis, een badhuis, straten en huizen blootgelegd. Volgens Sarmento werd de stad gesticht door de Lusitaniërs, recent onderzoek wijst echter uit dat de bewoners Kelten waren.

En verder

  • Het vernieuwde Egyptische Museum van Turijn.
  • Nieuwe aanpak archeologie in het Limburgs Museum.
  • En natuurlijk: de vaste rubriek van archeoloog Leo Verhart (maker van de TELEAC-serie 'Nederland in de prehistorie') en het historische recept.

Nog geen abonnee? Profiteer van de speciale aanbieding:

1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 19,95

1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 27,50 én 4 cadeaus
 

Meer lezen