Geen foto

Prehistorische voorouder krokodil gevonden

Beeld: Florida Museum of Natural History, by Kristen Grace.De overblijfselen van een ruim zes meter lange voorouder van de krokodil is gevonden in een Colombiaanse koolmijn, opmerkelijk genoeg dezelfde als waar Titanoboa, de grootste slang ooit, is gevonden. Volgens onderzoekers vochten deze twee dieren vroeger met elkaar tot de dood.

De Titanoboa leefde ook ca. 58 tot 60 miljoen jaar geleden en was een flinke 12,8 meter (net zo lang als een Tyrannosaurus rex). De krokodil, genaamd Acherontisuchus guajiraensis, zou om voedsel geconcurreerd hebben met deze enorme slang. Beide dieren jaagden namelijk op vis in dezelfde omgeving. De krokodil had echter een voordeel: na onderzoek bleken de kaken erg sterk te zijn.

“De jonkies zouden zeker niet veilig zijn voor de Titanoboa,” aldus Alex Hastings, auteur van het verslag naar aanleiding van het onderzoek, “maar de grootste dieren van deze soort zouden iets te veel voor de 12-meter lange slang zijn geweest.” Het dier is dan ook passend vernoemd naar de rivier Acheron uit de Griekse mythologie, ook wel ‘de rivier van het leed’ genoemd.

De vondst blijkt, naast het feit dat het opmerkelijk is, ook belangrijk voor de wetenschap. De Acherontisuchus is namelijk familie van de Dyrosauridae, een ras van uitgestorven krokodillen dat de extinctie van de dinosauriërs ca. 65 miljoen jaar geleden heeft overleefd. Deze familie paste zich snel aan verschillen in het milieu aan, een aspect waar onder andere paleontoloog Christopher Brochu erg in is geïnteresseerd.

“We staan momenteel tegenover een aantal grote ecologische veranderingen,” aldus Brochu. “Veel daarvan hebben te maken met het klimaat en als wij willen begrijpen hoe levende wezens daarop gaan reageren, dan moeten we begrijpen hoe ze dat in het verleden deden. Deze groep [krokodillen] is daar geweldig voor omdat ze een aantal catastrofes hebben overleefd, maar andere weer niet.”

[video:http://www.youtube.com/watch?v=gyVKmQgoP7A&feature=player_embedded#!]

Bron: Discovery News

Meer lezen

Tijdvakken

Landen