Zes prehistorische 'nepkralen'.

Zes prehistorische 'nepkralen'.

Carlos Odriozola.

Prehistorische nepjuwelen

In Spanje hebben archeologen op meerdere plekken nepjuwelen gevonden. Deze sieraden imiteerden het populaire maar kostbare barnsteen. Het meest opmerkelijke? De ‘juwelen’ stammen uit de prehistorie.

Omgeving

De vondsten zijn gedaan in een tombe uit het tweede millennium v.Chr. in Sevilla en een begraafplaats uit het derde millennium v.Chr. in Barcelona. De sieraden werden in het graf meegegeven aan de overledene. De nabestaanden dachten waarschijnlijk dat het een waardevol cadeau was, maar niets was minder waar.

Rijke mensen

In Barcelona lagen sieraden met echt barnsteen en sieraden met imitatiekralen soms naast elkaar. Daardoor lijkt het erop dat de nabestaanden dachten dat ze met sieraden van echt barnsteen te doen hadden. In Sevilla lagen helemaal geen echte barnstenen sieraden, maar wel sieraden van andere materialen zoals goud en ivoor. De mensen waren dus welvarend, maar waarschijnlijk niet goed op de hoogte van de handel in nepjuwelen.

Vraag en aanbod

Barnsteen was in de prehistorie een enorm populair materiaal, waarvan verschillende sieraden werden gemaakt. De steensoort moest echter helemaal uit Sicilië komen. Op een gegeven moment raakte het barnsteen op Sicilië op en moest het uit het Baltische gebied worden gehaald. Daardoor werd het steeds duurder om het materiaal naar Spanje te importeren. Om toch aan de vraag naar barnsteen te voldoen, probeerden verschillende mensen de steensoort te imiteren.

Barnsteen imiteren

De imitatiekralen werden gemaakt van een schelp of een zaadje. Deze kern werd bedekt met boomhars waardoor dezelfde kleur en glans als barnsteen ontstond. De imitatiekralen waren echter minder goed bestand tegen de natuur dan de echte kralen van barnsteen.

Juwelen werden dus, net zoals nu, geïmiteerd om te voldoen aan de enorme vraag in sieraden. Voor deze sieraden werd vaak barnsteen gebruikt. Bij schaarste probeerde men het materiaal te imiteren.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen