Geen foto

Prehistorische grafheuvel blootgelegd bij Doorwerth

De weer zichtbare grafheuvel staat er al sinds voor de Romeinse tijd.Afgelopen week zijn de bestuursleden van Stichting Landschapsbeheer Gelderland op pad gegaan om een verscholen grafheuvel nabij de dorpen Kievitsdel en Doorwerth weer zichtbaar te maken. De grafheuvel stamt ui 2.800 tot 1.000 voor Christus.

Het was al bekend dat de prehistorische grafheuvel in het bos tussen de twee Gelderse dorpen in begraven lag. Tot 2006 werd de heuvel nog bijgehouden, maar sindsdien was de plek overgroeid. De bestuursleden wilden daar een stokje voor steken door er weer meer aan de slag te gaan. “En zo zijn we van plan om veel meer grafheuvels in Gelderland vrij te maken,” aldus Martijn Grievink van de stichting. “Het is gewoon zonde als dit stukje historie onzichtbaar is.”

“Met het vrijmaken van de grafheuvel willen we ook bereiken dat mensen weer nieuwsgierig worden en gaan kijken,” vult voormalig wethouder Dirk van Uitert aan. De grafheuvel is bijna twee meter hoog en heeft een diameter van ca. acht meter. Het was daarom een flinke klus om het graf op te graven.

De Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich al 25 jaar in voor het cultuurlandschap. Veel van dit landschap wordt door vrijwilligers in stand gehouden. “Op dit moment hebben we meer dan 4.000 vrijwilligers in Gelderland,” aldus Grievink. “En we gaan er vaart achter zetten. In de gemeente Ede gaan we een archeologische wacht inzetten. Dat is een groepje vrijwilligers die een plek onder de hoede neemt.” Kijk voor meer informatie op de site van de stichting.

Bron: Hoogenlaag.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Landen