Geen foto

Prehistorisch muziekconcert met lithofonen door Nationaal Orkest Frankrijk

Lithofoon in botanische tuin in Duitsland (Foto: Norbert Kaiser)Het Nationaal Orkest van Frankrijk geeft op 22 en 24 maart 2014 unieke concerten in Parijs. De musici verruilen dan namelijk hun vertrouwde instrumenten voor stenen lithofonen uit de prehistorie. Het is de eerste en laatste keer dat het publiek naar het geluid uit de oude grotten kan luisteren, want na de voorstellingen worden de archeologische instrumenten opgeborgen.

Lithofoons uit de prehistorie

De 24 lithofoons die gebruikt gaan worden dateren uit de periode tussen 8.000 en 2.500 jaar v. Chr. en worden sinds het begin van de 20ste eeuw bewaard in het Nationaal Historisch Museum van Parijs. Jarenlang werd gedacht dat de voorwerpen ooit dienden om graan te slijpen of te stampen. De muzikale potentie van de oude voorwerpen werd bij toeval ontdekt toen muziekarcheoloog Erik Gonthier van het Nationaal Historisch Museum er met een hamertje op tikte in 1994.

Eerbetoon aan Stradivarius

De eerste lithofoon die Gonthier vond is ‘Stradivarius’ genoemd, naar de beroemde vioolbouwer Antonio Stradivari. In de jaren na de ontdekking werd van steeds meer stenen in het museum de ware identiteit onthuld. De meeste instrumenten komen oorspronkelijk uit de Sahara en zijn rond 1900 door Franse soldaten meegenomen uit Algerije en Sudan.

Mensen uit de prehistorie zullen de instrumenten niet alleen gebruikt hebben om muziek op te maken, denkt Gonthier. Wellicht waarschuwden mensen elkaar voor gevaar door middel van het geluid, of riepen zij de familie ermee bijeen voor het eten.

Laatste concert van de oude instrumenten

De voormalig juwelier en steenhouwer Gonthier verklaarde dat de drie concerten die aankomend weekend gepland staan daarna nooit meer herhaald zullen worden. De instrumenten zijn belangrijke stukken uit het cultureel erfgoed van Frankrijk en mogen niet worden beschadigd.

Bron

Telegraph 'Caveman's 'rock' music makes a comeback' 

Lees ook eens het Archeologie Magazine!

Afbeelding: Lithofoon in botanische tuin in Duitsland (Foto: Norbert Kaiser)

Meer lezen
Landen