Prehistorisch Inuït-metaal gevonden in Alaska

Onderzoekers van de University of Colorado Boulder hebben bij een opgraving aan de kust van Alaska metalen voorwerpen gevonden uit de periode 1000-1500 na Christus. Het team was aan het werk bij een oude Inuït nederzetting en kwam het metaal plotseling tegen. De archeologen vermoeden dat de voorwerpen zijn geïmporteerd uit Azië, wat wijst op vroegere handel tussen Azië en Amerika.

Het gebruik van loodbrons

Tijdens de opgraving werden meerdere metalen artefacten ontdekt. Zo vonden de onderzoekers ijzeren oogjes in een visaas, een koperen vishaak, een koperen naald, een stukje plaatkoper, een loodbronzen kraaltje en een stuk van een loodbronzen gesp. Omdat in de meeste voorwerpen een metaallegering is gebruikt (in de vorm van loodbrons) vermoeden de archeologen dat het metaal is geïmporteerd vanuit Azië. Het ligt voor de hand dat de Beringstraat hiervoor is gebruikt. De archeologen trekken deze conclusie op basis van het feit dat de Thule-Inuït zelf geen fatsoenlijke legeringen kon maken. Ze moeten deze dus hebben verkregen door de handel met andere continenten. In het Journal of Archaeological Science zijn de resultaten van de opgraving gepubliceerd.

Thule-cultuur

De Thulecultuur is een verzamelnaam voor de verschillende culturen van de Thulen, voorlopers van de Inuït die zich rond het jaar 1000 vestigden in de kustgebieden van Alaska. Historici nemen aan dat de culturen van de huidige Inuït op deze oude Thulecultuur gebaseerd zijn. De Thulen begonnen bijvoorbeeld met het gebruik van kajaks en umiaks (grote huidenboten) en ook ontwikkelden zij nieuwe methodes voor de jacht, waaronder het gebruik van harpoenen en lansen.

Metaal was zeldzaam

Metaalvondsten op Alaska zijn zeldzaam, omdat het materiaal met name werd gebruikt in statussymbolen. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat de gesp die is opgegraven vroeger onderdeel was van de outfit van een sjamaan en dus veel waarde had binnen de samenleving. Omdat metaal deze waarde kreeg toebedeeld werden de objecten erg goed bewaard en eindeloos hergebruikt. Om deze reden komen archeologen in Alaska maar weinig metalen artefacten tegen: ze werden zeker niet zomaar achtergelaten.  

 

Bronnen

nrc.nl prehistorisch inuït-metaal in Alaska

sciencedirect.com Research

Afbeeldingen

commons.wikimedia.org Inupiat Family by Edward S. Curtis

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's