Geen foto

PETRA - Wonder uit Jordanië komt naar Rijksmuseum van Oudheden

Petra - Wonder in de woestijn. Te zien in het RMO.Het cultuurwonder van Jordanië, de uit rotsen gehouwen woestijnstad Petra, komt naar Leiden. Het Rijksmuseum van Oudheden presenteert deze winter ‘Petra. Wonder in de woestijn’ (9 oktober 2013 t/m 23 maart 2014). De wereldberoemde tempels, koningsgraven en ruïnes van Petra’s luxe villa’s maken de tweeduizend jaar oude stad tot misschien wel de mooiste archeologische plek ter wereld. Met 150 topstukken is dit de grootste Petra-tentoonstelling die ooit in Nederland te zien was.

Tentoonstelling in Leiden

Blikvanger in de expositie is het vele gedetailleerde beeldhouwwerk dat de stad sierde. Reliëfs met dieren- en plantenmotieven, portretten van goden, godinnen en fabeldieren, levensgrote beelden en sierlijk bewerkte zuilen staan opgesteld naast en tussen wandvullende fotografie van de mooiste plekken in Petra. Ook zijn er fresco’s, fijn beschilderd aardewerk en een 3D-installatie die delen van de stad laat herrijzen. Zo maken bezoekers kennis met de bouwers en bewoners van de stad, de Nabateeërs, hun kunst, cultuur en religie.

Bij de tentoonstelling organiseert het museum o.a. lezingen, rondleidingen, cursussen, filmavonden, de fotowedstrijd ‘Petra: I was here’, een publiekssymposium en kinderactiviteiten. Ook zijn er een fotoboek, een magazine, een wetenschappelijke publicatie en een kinderroute. Tijdens de tentoonstelling geldt voor de museumtoegang een toeslag van €2,50 (v/a 18 jaar).

Met bruiklenen van: Ministry of Tourism & Antiquities, Department of Antiquities of Jordan; Jordan Museum, Amman; Citadel Museum, Amman; Jerash Archaeological Museum, Jerash; Petra Archaeological Museum, Petra; Antikenmuseum und Sammlung Ludwig, Basel; Naturhistorisches Museum, Basel; Nederlands-Vlaams Instituut, Cairo; Universiteitsbibliotheek UVA, Bijzondere Collecties, Amsterdam; Universitaire Bibliotheken, Leiden; Koninklijke Bibliotheek, Den Haag; GeldMuseum, Utrecht.

Petra

Petra was in de oudheid de hoofdstad van de Nabateeërs, een van oorsprong nomadisch volk. Meer dan tweeduizend jaar geleden vestigden zij zich in een gebied wat nu Zuid-Jordanië, Zuid-Israël en Noord-Saoedi-Arabië is. Petra groeide uit tot een van de belangrijkste handelsknooppunten van het Nabije Oosten. In 106 na Christus werd Petra door de Romeinen veroverd. Na twee verwoestende aardbevingen in 363 en 551 verloor de stad haar leidende rol. De handelsroute liep voortaan via zee.

Na de verovering door de Arabieren in 663 werd Petra verlaten en vergeten. Pas in 1812 werden de ruïnes ontdekt door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt. Sindsdien inspireert Petra talrijke reizigers, wetenschappers, kunstenaars en avonturiers. Tegenwoordig komen er zo’n 700.000 toeristen per jaar. Sinds 1985 staat Petra op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Meer informatie staat op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen