Geen foto

Petra. Wonder in de Woestijn in Leiden

Petra het ´Klooster´. Foto door Andreas VoegelinVan 9 oktober 2013 tot en met 23 maart 2014 presenteert het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de uit rotsen gehouwen woestijnstad Petra. De collectie van ‘Petra. Wonder in de woestijn’ bestaat uit honderdvijftig topstukken van de tweeduizend jaar oude stad. Dit is de grootste Petra-tentoonstelling die ooit in Nederland te zien is geweest. In het kader van deze nieuwe collectie organiseert het museum ook lezingen, rondleidingen, cursussen, filmavonden en diverse kinderactiviteiten.

De collectie

Petra sfinx reliëf. Beeld van Rijksmuseum van OudhedenIn de woestijnstad Petra in Jordanië zijn diverse tempels, koningsgraven en ruïnes van luxe villa’s te vinden. De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden bevat beeldhouwwerk uit de stad, portretten van goden, godinnen en fabeldieren, levensgrote beelden, fresco’s en een 3D-installatie die delen van de stad Petra nabootst. Het beeldhouwwerk van Petra is bijzonder door de vele reliëfs met dieren- en plantenmotieven. Ook zijn er schilderijen van de stad Petra van Gerti Bierenbroodspot te bewonderen. 

Activiteiten

Rondom de collectie worden er verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van de woestijnstad Petra. Zo is er ook een fotowedstrijd genaamd: ‘Petra: I was here’ en wordt er aandacht besteed aan een fotoboek en een wetenschappelijke publicatie. Verder wordt er voor de kinderen ook een kinderroute georganiseerd door het museum. 

Woestijnstad Petra

De woestijnstad is in 1812 ontdekt door ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt. Na veel archeologisch onderzoek is de stad blootgelegd en staat het sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad was vroeger de hoofdstad van de Nabateeërs en heeft gediend als een belangrijk handelsknooppunt van het Nabije Oosten. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristische trekpleister.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Meer lezen