Pauselijk zegel uit de dertiende eeuw gevonden

Bij een archeologisch onderzoek op een terrein in Haren (Groningen) is een loden zegel gevonden. Het zegel heeft op een brief gezeten van de dertiende-eeuwse paus Gregorius IX, aldus de onderzoekers. Stijn Arnoldussen van het Groninger Instituut voor Archeologie spreekt van een topvondst.

Klooster in Haren

Het zegel werd gevonden op Gronings terrein waar ooit het Klooster Yesse stond. Dat was een Cisterciënzer vrouwenklooster, die gesticht rond 1215. Paus Gregorius was tot 1241 paus, wat betekend dat het zegel toebehoorde aan een van de eerste brieven aan het klooster. Het gevonden zegel is een rode plak van ongeveer vier centimeter groot. Op de voorkant staat de naam van de paus, GRE/GORIVS/PPVIII, en aan de achterzijde zijn de apostelen Petrus en Paulus afgebeeld, zo meldt RTV Noord.

Pauselijke zegels

De Pauselijke zegel worden een ‘bulla’ genoemd. Bulla’s zaten op brieven die vanuit het Vaticaan naar alle delen van de christelijke wereld werden gestuurd. Volgens Arnoldussen is het ‘fascinerend dat een nieuw gesticht klooster op 1300 kilometer van Rome in direct contact stond met het Vaticaan’. Bij de opgraving in Haren werden naast fragmenten van de kloostergebouwen ook restanten servies gevonden en voorwerpen die gebruikt werden voor textielbewerking, zoals kleren voor de nonnen. Het servies is roodgebakken aardewerk uit het Duitse Rijnland. Van de kloostergebouwen is bovengronds niet meer te zien. Bij de opgraving deden ook eerstejaars archeologie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen mee. Zij moesten 30 tot 90 centimeter diep graven om kloosterrestanten te kunnen vinden.

Bronnen:

Nos.nl: Pauselijk zegel gevonden

Historiek.net: Pauselijk zegel

Rtvnoord.nl: Pauselijk zegel

Afbeelding:

Wikipedia.org: Zegel

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's