Piramide van Gizeh

Papyrus levert nieuw inzicht op in bouwmethode Piramide van Gizeh

Egyptische archeologen hebben een nieuwe theorie over de bouwmethode van de Piramide van Gizeh. Eind september 2017 zond de Britse zender Channel 4 de documentaire 'Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence uit', waarin de inzichten werden gepresenteerd.

Eeuwenlang was het een raadsel hoe de bouwers van de grote Piramide van Gizeh de grote blokken steen van de steengroeven naar de bouwplaats vervoerden. Dat mysterie is nu opgelost. De documentaire onthulde dat het Gizeh Plateau ooit doorsneden werd door een stelsel van waterwegen. Dat stelsel bestond uit diepe kanalen die het water van de Nijl naar Gizeh brachten. Over dit vaarwater voeren boten met de blokken steen naar Gizeh. Om de grote blokken op de boot te krijgen, maakten de duizenden bouwers gebruik van hun eigen spierkracht.

Diary of Merer

De nieuwe bewijzen kwamen aan het licht tijdens een jarenlang onderzoek naar 4500 jaar oude papyrus documenten, die werden gevonden in de Wadi-al-Jarf, een oude haven aan de Golf van Suez. Eén van de documenten was de diary of Merer. Deze tekst werd in 2013 gevonden door een team van Franse en Egyptische archeologen en bracht de archeologen tot de oplossing over de bouwmethode van de piramide. De diary of Merer was het eerste historische geschrift dat het leven van de piramidebouwers van Gizeh beschreef. De ontdekking werd door een Egyptische archeoloog "De grootste ontdekking in Egypte uit de 21e eeuw genoemd."

Piramide van Gizeh en de Zeven wereldwonderen

De Piramide werd gebouwd van kalksteen, dat afkomstig was van de plaats Tora, tegenover Gizeh. Het 147 meter hoge bouwwerk was tot 1311 het hoogste gebouw van de wereld. De Piramide van Gizeh is het enige nog bestaande bouwwerk van de Zeven wereldwonderen.

Afbeelding:

Door Berthold Werner (Eigen werk) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) undefined CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Bronnen:

Meer lezen

Tijdvakken

Landen