Pantserboot bergen in het Amerikaanse Georgia.

In de Amerikaanse staat Georgia is een eerste stap gezet in de berging van een oud oorlogsschip. De boot bevindt zich bij de stad Savannah in een rivier met dezelfde naam. Het oorlogswrak stamt uit  de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Lastige bergingsomstandigheden

Het scheepswrak was een stoomschip, bepantserd met stalen platen. Het weegt meer dan 10000 kilogram en zal daarom in stukken worden gezaagd voordat het wordt geborgen. De stroming in de rivier maakt het duiken echter zeer lastig. Slechts drie uur per dag zijn de omstandigheden geschikt om naar het wrak te duiken.

Het wrak hoorde toe aan de Amerikaanse Confederatie, één van de twee strijdende partijen van de Amerikaanse Burgeroorlog. De boot, de CSS Georgia, was zwaarbewapend en diende ter verdediging van de stad Savannah.

Stukje voor stukje

Eerder dit jaar werd het wrak al blootgelegd. Het bergen van de boot vindt plaats naar aanleiding van een project om de rivier te verdiepen. In juni werd begonnen met de berging; duikers moesten het schip ontdoen haar gevaarlijke lading. Granaten en explosieven moesten stuk voor stuk worden opgedoken. Ook kanonnen en gebruiksvoorwerpen uit de Amerikaanse Burgeroorlog werden geborgen.

Het varende fort

De boot werd gebouwd in de stad Savannah in 1862. Het wrak van de boot ligt nog steeds onder de waterspiegel bij deze stad. Het werd vermoedelijk gebouwd door timmerlui zonder enige ervaring in de botenbouw. De stoommachine was té zwak om de zware pantserboot stroomopwaarts te laten varen.

Het roemloze einde

De boot diende als varend fort maar heeft  nooit actief deelgenomen aan oorlogshandelingen. De Confederatie liet de boot zinken toen de stad Savannah in 1864 werd veroverd. De legerleiding probeerde te voorkomen dat de boot in handen raakte van de vijand. Meer dan honderdvijftig jaar lag het schip op de rivierbodem.

Bronnen

livescience.com, 'Confederate ship css georgia recovery'

cbsnews.com, 'Divers raise wreckage of confederate warship in S-C'

Meer lezen

Tijdvakken