Paleisruïnes gevonden in de buurt van Sparta

Dinsdag 25 augustus maakte de Griekse minister van Cultuur bekend dat er nieuwe archeologische ontdekkingen zijn gedaan in de buurt van het oude Sparta. Tijdens opgravingen zijn archeologen gestuit op ruïnes van een paleis, die dateren uit de tijd van de Myceense periode.

Griekse archeologen deden de vondst in het dorp Xirokambi, waar ze sinds 2009 een opgraving uitvoeren. De overblijfselen behoren waarschijnlijk tot de Myceense beschaving, die meer dan 3000 jaar geleden haar bloeiperiode beleefde.

Tabletten met oude inscripties

Eerder tijdens de opgravingen werden al kleitabletten gevonden met inscripties in een eeuwenoude taal, Lineair B. Dit was een vroege schrijfwijze van de Oudgriekse taal. Deze vorm werd pas halverwege de 20e eeuw ontcijferd. De tabletten uit Xirokambi bevatten namen van plaatsen en religieuze gebeurtenissen.

Rijkdom aan schatten

De archeologen groeven een verscheidenheid aan objecten op. De artefacten bestaan onder andere uit zwaarden, beker, kleifiguren en fragmenten van muurschilderingen. De voorwerpen schetsen een redelijk beeld van de inventaris van het gebouw.

Het verloren paleis?

Verschillende archeologen geloven dat deze constructie het verloren paleis van Sparta is, wat een belangrijke site was tijdens de Myceens beschaving. Of deze nieuwe vondst ook werkelijk het paleis was, is (nog) niet bekend. Het werd tijdens de opgravingen wel duidelijk dat het gebouw verwoest is door een brand.

Meer inzichten

De ontdekkingen zijn van groot wetenschappelijk belang aldus het Griekse ministerie van Cultuur. De opgraving en komende onderzoeken zullen meer inzicht geven over de regio en haar eeuwenoude geschiedenis. Er wordt zelfs gesuggereerd dat het compleet nieuwe informatie zal verschaffen over de Myceense beschaving en haar volk.


Bronnen
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/ruines-paleis-uit-myceense-beschaving-ontdekt~a4129517
http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/archaeologists-discover-mycenaean-palace-and-treasure-trove-artifacts-020501

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's