Geen foto

Paleis ontdekt uit bronstijd bij Spaanse stad Murcia

Murcia en omgevingOp de archeologische vindplaats La Almoloya nabij Murcia hebben archeologen de overblijfselen van een paleis ontdekt van mogelijk vierduizend jaar oud, zo maakte de Autonome Universiteit van Barcelona bekend. Behalve het paleis zijn ook een zilveren diadeem, vier gouden en zilveren oorringen en een met zilver beslagen kopje gevonden.

Unieke voorbeelden

Volgens de onderzoekers gaat het bij de overblijfselen van de gebouwen om unieke voorbeelden van prehistorische bouwtechnieken in Europa. Het paleis werd namelijk bewoond tussen 2200 en 1550 voor Christus. Vanaf het paleis, dat bovenop een verhoogd plateau was gebouwd, kon de omgeving goed in de gaten gehouden worden. Het 3.800 vierkante meter grote plateau was dichtbevolkt.

Het paleis

Het paleis bestaat uit een hal van ongeveer zeventig vierkante meter. Binnen in deze hal bevindt zich een vuurplaats en een podium. Het gebouw bevat ook nog meerdere kleinere vertrekken. Naast een paleis bevat de opgraving La Almoloya ook vijftig graftombes. Een van deze graftombes was met zeer veel luxe voorwerpen gevuld. Deze tombe lag tegen het paleis en was het graf van een man en een vrouw.

Onderzoek

Het met zilver beslagen kopje dat ook in deze graftombe gevonden werd, is volgens de archeologen een van de vroegste voorbeelden van zilverwerk op een andere drager. Meer onderzoek naar de opgravingen moet uiteindelijk meer informatie geven over samenleving die zo’n 4.000 jaar geleden gebruik maakte van deze plek.

Bron: www.nu.nl

Afbeelding: Gregorico

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's