Pafos is Europese Culturele hoofdstad 2017

Om de verscheidenheid en gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen, wordt elk jaar een culturele hoofdstad van Europa gekozen. Dit jaar is dat de Cypriotische stad Pafos. Die stad staat bekend om haar archeologische bezienswaardigheden.

Pafos of Paphos

Pafos ligt in het zuidwesten van het eiland Cyprus en is een echte havenstad. In het verleden kreeg Cyprus met veel verschillende volkeren te maken, zoals de Oude Grieken, Romeinen, Venetianen en de Osmanen. Cyprus was als het ware een kruispunt tussen het Oosten en het Westen. Pafos telt nu ongeveer 66.000 inwoners en staat op de wereld-erfgoedlijst van UNESCO door de archeologische waarde van de stad. Zo is een paleis van een Romeinse gouverneur , met verschillende mozaïeken nog redelijk intact. Ook enkele forten en tombes uit de klassieke, hellenistische en romeinse periode zijn overgebleven. Daarnaast is dichtbij de stad de zogenaamde Rots van Aphrodite. De Griekse liefdesgodin zou hier uit het water zijn gekomen. Deze verschillende invloeden uit de Oudheid maken de stad interessant voor toeristen.

Evenementen

Eind januari 2017 was het openingsweekend van festiviteiten rondom de Europees culturele hoofdstad. Er werden klassieke theatervoorstellingen gegeven, gebaseerd op de klassieke mythen. In de zomer op 1 juli is er een multimediaspektakel in de haven met schepen. Van september tot december is de tentoonstelling ‘The Many Faces of Venus’ te bewonderen over de godin Venus/Aphrodite. In het Oude Pafos zijn veel zuilen gevonden die naar haar verwijzen. In de rest van het jaar zijn er ook nog vele activiteiten in de stad en omgeving.


Bronnen:

Pafos2017.eu: Evenementen 
Pafos.nl: geschiedenis

Afbeelding:

Wikipedia.org: Pafos

Meer lezen
Tijdvakken
Landen