Geen foto

Overstromingen Peking beschadigen 160 werelderfgoed sites

Hevige regenval heeft veel werelderfgoed sites in China beschadigd. Ruim 160 historische sites, waaronder de Peking Man World Heritage Site in het grottencomplex Zhoukoudian, zijn beschadigd geraakt door de hevige regenval in Peking en diens nabijgelegen buurten. Het heeft sinds zestig jaar niet meer zo hard geregend in de regio.

Dat maakte de Beijing Municipal Administration of Cultural Heritage bekend. Volgens het verslag van de organisatie zijn er zeventig mensen om het leven gekomen door de aanhoudende regen en hebben de overstromingen voor ruim 125 miljoen dollar aan schade aangericht.

De hevige regenval veroorzaakte enkele landverschuivingen bij de Peking Man site, waardoor het beveiligingssysteem beschadigd raakte en een nabijgelegen museum overstroomd raakte. De belangrijkste tentoonstellingen bleven gespaard. Ook stroomde een grote hoeveelheid modder over de archeologische site waar tussen 1923 en 1927 onder meer vondsten van de Pekingmens - vermoedelijk de eerste Homo erectus -  werden gedaan. De archeologische werkzaamheden moesten daarom drie dagen uitgesteld worden.

“Als de steenlaag instort, dan zal de archeologische waarde verloren gaan,” aldus Zhang Shuangquan, een archeoloog van de Chinese Academie van Wetenschappen die al sinds 2009 opgravingen verricht bij de Peking Man site. “Een periode van menselijke beschaving zou voorgoed in mysterie begraven worden.”

Vanwege enkele voorzorgsmaatregelen die in 2006 zijn genomen, zoals verbeterde hekwerken en verstevigde gebouwen, is niks ernstig beschadigd geraakt. Het beveiligingssysteem doet het inmiddels weer en de site is nog steeds open voor bezoekers. Wel heeft de 1.400 jaar oude Yunju tempel in het Fangshan district beschadigingen opgelopen. Enkele muren zijn verschoven en de bomen in de tempel zijn losgeraakt van de bodem.

Bron: Zeenews.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's