Geen foto

Overblijfselen uitgestorven dieren van 12.000 jaar oud ontdekt

In Mexico zijn meer dan honderd dierenbotten gevonden uit de steentijd. Archeologen hebben in Mexico meer dan honderd dierenbotten gevonden tussen de 10.000 en 12.000 jaar oud. Tussen de botten zitten vermoedelijk ook mensenbotten uit de laatste periode van het Pleistoceen. De vondsten werden gedaan tijdens constructiewerk aan een afvalwaterzuiveringfabriek in Hidalgo.

Er zijn verscheidene soorten botten gevonden: ribben, wervels, schedels, kaken, slagtanden, horens en schelpen. Sommige botten waren wel 1,60 meter lang en behoorden toe aan dieren als de glyptodon, mastodont, mammoet, kameel, equus (paardensoorten), hert, mogelijk bizon en meerdere nog ongeïdentificeerde diersoorten.

Tussen de botten werden ook twee stenen werktuigen gevonden uit dezelfde periode. Omdat de pijpen van de riolering van Mexico-Stad nabij de site lopen, moesten de archeologen vijf maanden lang voorzichtig te werk gaan om de overblijfselen bloot te leggen. Het was het waard, volgens archeoloog Alicia Bonfil Olivera, omdat er nog nooit zoveel overblijfselen van megafauna bij elkaar zijn gevonden in Mexico.

De overblijfselen lagen ruim zeven tot tien meter onder de grond. Volgens de archeologen hebben sommige botten de karakteristieken van menselijke botten, wat goed mogelijk is gezien het feit dat mensen in het Pleistoceen al leefden in hedendaags Mexico. Een antropoloog moet echter nog bevestigen of de botten inderdaad aan mensen toebehoorden.

Bron: Artdaily.org

Meer lezen
Landen