Overblijfselen slag bij Salamis ontdekt

Archeologen hebben in de baai van Ambelakia langs de kust van het Griekse eiland Salamina (Salamis) overblijfselen van de Slag bij Salamis gevonden. De fameuze zeeslag tegen de Perzen werd in 480 voor Christus gevoerd.


Internationaal team archeologen

Sinds november 2016 onderzoeken archeologen van de British Honor Frost Foundation de baai van Ambelakia naar overblijfselen uit de klassieke oudheid. Hier hebben de archeologen verschillende restanten van fortificaties en andere bouwwerken gevonden. De nieuwe ontdekkingen zijn gedaan in het binnenste gedeelte van de baai, hier lag vroeger het commerciële en militaire centrum van Salamis.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van luchtfoto's, fotogrammetrie en documentatie uit de oudheid. Hierdoor is er voor het eerst een onderwaterkaart van het gebied gemaakt die als basis kan dienen voor verder onderzoek. Door de ligging en geschiedenis ligt de baai vol artefacten uit de klassieke oudheid, maar door het wisselende zeeniveau verschijnen en verdwijnen de voorwerpen continu. Dit maakt het voor de onderzoekers lastig om de baai in kaart te brengen.

Slag bij Salamis

De baai van Ambelakia staat vooral bekend om de slag bij Salamis waar de Griekse bondgenoten het ondanks een enorme overmacht aan vijanden opnamen tegen de Perzische troepen die onder leiding van koning Xerxes Salamis wilden binnenvallen.

Bronnen:

Tornosnews.gr: Greek ministry of culture: Port of ancient sea battle of Salamis discovered

Greekreporter.com: Archaeologists Find Position of Greek Fleet in Battle of Salamis, 480 BC

Afbeelding:  

commons.wikimedia.org: The department of History, United States Millitary Academy

Meer lezen