Geen foto

Overblijfselen gezonken continent nabij Australië gevonden

De gevonden eilanden hoorden toe aan het gezonken continent Gondwana.Australische onderzoekers hebben de restanten van een verdwenen supercontinent gevonden in de Indische Oceaan. Het continent, genaamd Gondwana, bestond nog uit twee eilanden die op anderhalve kilometer diepte lagen. Het gebied was vroeger ca. twee keer zo groot als Nederland.

De onderzoekers deden de vondst afgelopen oktober tijdens een expeditie op de oceaan in de vorm van een reeks stenen. De stenen werden op ca. 1.500 kilometer ten westen van Australië gevonden en bewezen dat het om een gezonken landmassa ging.

“We hadden verwacht dat we vulkanisch gesteente zouden vinden, zoals gebruikelijk onder water,” aldus één van de wetenschappers. “Maar in plaats daarvan vonden we graniet en zandsteen met fossielen.”

De onderzoekers concludeerden dat het continent ooit op het zuidelijk halfrond lag. Het gebied zou 130 miljoen jaar geleden uiteen zijn gevallen in India, Australië en Antarctica. De gevonden resten liggen op het pad dat India trok richting Eurazië. De botsing van die twee landen veroorzaakte het ontstaan van het Himalayagebergte.

De vondst van de honderden kilo’s steen moet meer duidelijkheid bieden over hoe Gondwana opbrak door de resten te vergelijken met stenen aan de Australische kust. Zo kan gemeten worden waar de continenten ooit aan elkaar vast zaten. “Een vergelijking met monsters van de Australische westkust was niet eerder mogelijk, omdat de relevante stukken ergens diep in de Himalaya zijn geknald [toen de continenten met elkaar in botsing kwamen].”

Bron: NOS

Meer lezen
Tijdvakken