Overblijfselen Amerikaanse piloten gevonden in India

In de provincie Arunachal Pradesh in het noordoosten van India zijn de resten van enkele Amerikaanse militairen gevonden. Het betreft hier soldaten die omgekomen zijn toen hun vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten.
In de regio is een Amerikaans team van archeologen bezig met onderzoek naar Amerikaanse soldaten die hier omgekomen zijn. Waarschijnlijk zijn er in de gehele regio de overblijfselen van zo’n 400 soldaten te vinden. De nu gevonden overblijfselen werden door bewoners van het gebied overgedragen aan het Amerikaanse team.

Amerikaanse piloten Tweede Wereldoorlog in India

Aranuchal Pradesh is een vrij afgelegen gebied. De provincie grenst aan zowel Myanmar als China. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen Amerikaans vliegtuigen hier af en aan naar China. Zij hielpen met de bevoorrading van het Chinese leger in de strijd tegen het Japanse keizerrijk.

In India in zijn geheel zijn naar verwachting de overblijfselen van tot wel 1.300 Amerikaanse militairen te vinden. Doel van de zoektocht is om de hier omgekomen soldaten uiteindelijk te kunnen identificeren. De meeste van de omgekomen soldaten zijn om het leven gekomen bij vliegtuigongelukken.

Zoektocht in de Himalaya’s

De zoektocht gaat niet zonder moeilijkheden. De leden van het team bereiken in de Himalaya’s hoogtes van meer dan 3.000 meter op zoek naar plaatsen waar de vliegtuigen waarschijnlijk neergestort zijn. Zodra het team toestemming krijgt van de regering van India, zullen de overblijfselen naar laboratoria gestuurd worden. Hier zal geprobeerd worden ze te identificeren.

Bronnen

bbc.com asia india

Afbeelding

wikimedia.org foto: gregw66 Nilgiri and Rhododendron

Meer lezen