Geen foto

Oudste wijnkelder ter wereld ontdekt

Oude wijnkruiken.Archeologen hebben de oudste wijnkelder ter wereld ontdekt. Bij opgravingen in de historische stad Tel Kabri in Israël ontdekten de archeologen de resten van kruiken in de ruïne van een paleis. Na onderzoek bleek dat er wijn in de 3.700 jaar oude kruiken heeft gezeten. De archeologen hopen in 2015 verder te kunnen graven om meer informatie over de vondst te verkrijgen.

Ontdekking wijnkelder

Een team van archeologen onder leiding van professor Eric Cline van de George Washington Universiteit in Washington deed opgravingen in de Israëlische stad Tel Kabri. Ongeveer 3,600 jaar geleden werd de stad verwoest door een ramp, het is niet bekend wat voor een, maar archeologen vermoeden dat het een aardbeving was. De archeologen vonden de overblijfselen van een paleis en daarin stuitten ze op de resten van grote keramische kruiken. Er werden in totaal veertig kruiken gevonden, ieder leeg en gebroken. De vondst werd gedaan in de kelder van het paleis, wat suggereert dat deze diende als opslagplaats voor de wijn.

Historische wijn

De archeologen onderzochten het residu in de kruiken en daaruit bleek dat er witte en rode wijn in de kruiken gezeten heeft. Ook bleek dat de wijn op smaak gebracht was met mint, kaneel, bessen en honing. De wijn is verwant aan de medische wijn die in het Oude Egypte werd gedronken. Deze wijnen werden voorzien van geneeskrachtige kruiden die tal van kwalen kon verhelpen. In de kruiken zat in totaal ongeveer 2.000 liter wijn. Waarschijnlijk werd de drank in 1,700 voor Christus gemaakt door inwoners van de historische stad.

Verdere opgravingen

De kelder lag onder een zaal binnen het paleis. In deze zaal werden destijds banketten georganiseerd voor de elite van de samenleving en werden buitenlandse gasten ontvangen. In de kelder stuitten de archeologen bovendien op twee deuren. In 2015 willen zij verder graven om te kijken waar deze naartoe leiden. De wijnkelder zou dus nog veel groter kunnen zijn.   

Bron: Daily Mail

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's