"Ad Cucumas" shop, ancient roman painting in Herculaneum, Italy.

Oudste wijn van Italië

"Ad Cucumas" shop, ancient roman painting in Herculaneum, Italy.Zou 3400 voor Christus een goed wijnjaar zijn geweest? Onderzoekers van de University of South Florida vonden op Sicilië de oudste wijn die tot nog toe in Italië gevonden is. Daarmee was de drank eerder bekend dan voorheen werd aangenomen.

Prehistorische wijn

Volgens de antieke bronnen bewoonde een volk genaamd de Oenotrianen vanaf de 11e eeuw voor Christus delen van Zuid-Italië. Hun naam zou afgeleid zijn van de wijngaarden waar hun land mee vol stond. Wetenschappers gingen ervan uit dat de inwoners van Italië gedurende de Bronstijd met de wijnteelt begonnen, omstreeks 1200 v.Chr. Zaden die bij eerdere archeologische opgravingen werden gevonden ondersteunen deze opvatting. Nu moet die datum waarschijnlijk ver teruggezet worden, tot het vierde millennium vóór onze jaartelling. De alleroudste wijnoverblijfselen ter wereld stammen overigens uit Mesopotamië en dateren van ca. 5000 v.Chr.

Oude wijn in oude zakken

De archeologen hebben een chemische analyse van het bezinksel in een niet-geglazuurde aardewerken pot gemaakt. Ze hadden hierbij het geluk dat de pot intact was zodat de oorspronkelijke inhoud nog achterhaald kon worden. In het aardewerk troffen ze wijnsteenzuur aan, wat voorkomt in druiven en bij vinificatie (wijnbereiding). De onderzoekers hopen er nog achter te komen of het witte of rode wijn was.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Microchemical Journal van augustus 2017.

Bronnen:

https://archaeologynewsnetwork.blogspot.nl

Sciarretta, A. (2010). Toponomastica d'Italia. Nomi di luoghi, storie di popoli antichi. (Milano: Mursia)

Afbeelding:

By Jebulon (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

Meer lezen

Tijdvakken

Landen