Geen foto

Oudste tumor gevonden in bot Neanderthaler

Reconstructie van de neanderthaler. Beeld door Erich Ferdinand via Wikimedia.De oudste tumor ooit is gevonden in een rib van een Neanderthaler. Het bot is waarschijnlijk tussen de 120.000 en 130.000 jaar oud, en werd 100 jaar geleden al opgegraven in Kroatië. Het botfragment bleek onlangs een soort tumor te bevatten die we tegenwoordig kennen als ‘vezelige dysplasie’. Het is een bijzonder ontdekking, want daarvoor dacht men dat 4000 jaar oude Egyptische mummies de eerste waren met ‘moderne aandoeningen’.

Het stukje rib dat werd gevonden is iets langer dan een centimeter en bevond zich in de zogenaamde Krapina grot in Kroatië. De grot bevatte meer dan 900 Neanderthaler botten, waarschijnlijk tussen de 120.000 en 130.000 jaar oud. De botten kwamen aan het licht tijdens opgravingen tussen 1899 en 1905. Veel botten bevatten trauma’s en postmortale snijlijnen. Volgens wetenschappers kan dit duiden op kannibalisme of een vorm van rituele herbegrafenis.

Veel pijn

In de jaren ´80 hebben onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania al röntgenstralingen toegepast op de Neanderthaler botten uit Kroatië. Het ribfragment werd toen echter verkeerd geklasseerd. Het bot is onlangs opnieuw onderzocht aan de hand van CT-scans, waarna men constateerde dat het om een tumor ging die tegenwoordig wordt aangeduid als ‘vezelige dysplasie’. Deze tumorsoort vervangt de webachtige innerlijke structuur van het bot door een zachte, vezelige massa. De tumor was volgens antropoloog David Frayer niet kwaadaardig, al denkt hij dat het individu wel veel pijn heeft geleden.

De Neanderthalers waren nauw verwant aan de moderne mens en stierven ongeveer 30.000 jaar geleden uit. Er bestaan vandaag de dag veel mensen die het Neanderthaler DNA dragen, wat betekent dat de moderne mens ooit gemeenschap had met de Neanderthaler.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken
Landen