Geen foto

Oudste tijgersoort ter wereld ontdekt

Een tijgerschedel van meer dan twee miljoen jaar oud is in China gevonden.Volgens onderzoekers is een fossiel van de oudste tijgersoort ter wereld opgegraven in China. Het betreft een volledige schedel van twee miljoen jaar oud die iets kleiner is dan de schedels van hedendaagse tijgers.

Hoewel de schedel kleiner is, is de vorm vrijwel gelijk aan die van moderne tijgers, aldus de onderzoekers. Er wordt al jaren over de origine van de tijger (Panthera tigris) gediscussieerd. Zeker is dat het dier uit Azië stamt. De vondst van de schedel in het noordwesten van China biedt nieuwe inzichten.

De schedel dateert tot 2,16 tot 2,55 miljoen jaar terug. Dat is een half miljoen jaar ouder dan de oudste tijgerfossielen die tot nu toe zijn gevonden. “De ontdekking van de identiteit van dit fossiel is uiterst belangrijk om een beter idee te krijgen van de geschiedenis van grote katsoorten en de relatie tussen die soorten,” aldus onderzoeker Andrew Kitchener, curator bij het nationale museum van Schotland.

De nieuwe tijgersoort heet de Panthera zdanskyi, vernoemd naar wijlen paleontoloog Otto Zdansky. De paleontoloog heeft veel van de geschiedenis van prehistorische Chinese carnivoren blootgelegd. De schedel van de tijger werd in 2004 gevonden nabij Longdan, een plaats in China. De tijger wordt dan ook wel de Longdan tijger genoemd.

Omdat de schedel en de kaak vrijwel gelijk is aan die van moderne tijgers, geloven de onderzoekers dat de tijger ook hetzelfde dieet had (herten, varkens, etc.). Ook geloven ze dat het een zustersoort van de moderne tijger is.

Bron: Livescience.com
Meer lezen
Tijdvakken
Landen