Oldowan

Oudste stenen gebruiksvoorwerpen gevonden in Kenia

OldowanBij opgravingen in Kenia zijn de oudste stenen gebruiksvoorwerpen ooit gevonden. De voorwerpen werden 3,3 miljoen jaar geleden gebruikt, wat maakt dat de objecten reeds gebruikt werden vóór het ontstaan van de moderne mens.

Oldowan

In de jaren dertig van de twintigste eeuw werden reeds 2,5 miljoen jaar oude gebruiksvoorwerpen gevonden. Deze kregen de naam ‘Oldowan’, genoemd naar de Olduvaikloof in Tanzania. De oudste Oldowan zijn gevonden in Ethiopië. De gebruiksvoorwerpen die in Kenia zijn gevonden, zijn 700.000 jaar ouder dan de oudste Oldowan.

Lomekwian

De opgraving stond onder leiding van de archeologe Sonia Harmand, afkomstig van de Stony Brook Universiteit. De stenen gebruiksvoorwerpen hebben de naam ‘Lomekwian’ gekregen, vernoemd naar de vindplaats in West Turkana, in het noorden van Kenia.

Homo habilis

Tot nu toe werd aangenomen dat de Homo Habilis, die 2.2 miljoen tot 1.5 miljoen jaar geleden in Afrika woonde, de eerste stenen gebruiksvoorwerpen maakte. Nu blijkt dat dit zeker niet het geval is. Wie de gebruikers van de Lomekwian waren en hoe zij de voorwerpen gebruikten is nog niet duidelijk. Wellicht kan de vondst meer inzicht geven in de evolutie van de prehistorische mens.

Bronnen:

- www.sci-news.com
- www.nu.nl
- www.wikipedia.org

Afbeelding:

By José-Manuel Benito Álvarez (España) —> Locutus Borg (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's