Tekening van jagende Aboriginals, door Tommy McRae

Oudste sporen beschaving Australië gevonden

Tekening van jagende Aboriginals, door Tommy McRaeArcheologen van de Universiteit van West Australië hebben de oudste sporen van beschaving ooit ontdekt aan de noordoostkust van Australië. Deze sporen zijn zo'n 3000 jaar ouder dan de vorige sporen waarvan werd gedacht dat ze de oudste sporen van leven op Australië waren.

De onderzoekers

Het onderzoek is gedaan op initiatief van de Australian Archaeological Association in samenwerking met de Universiteit van West Australië en met de Buurabalayji Thalanyji Aboriginal corporation en de Kuruma Marthudunera Aboriginal corporation. De sporen en resten die bij het onderzoek zijn ontdekt zijn bij vier verschillende laboratoria onderzocht en gedateerd. De resultaten van het onderzoek zullen 15 juli worden gepubliceerd in Quaternary Science Reviews.

De vondsten

Dit onderzoek is gedaan in de grot "Boodie" op het eiland Barrow. Daar zijn sporen van houtskool, dierlijke resten en andere artefacten ontdekt. De grot werd volgens de onderzoekers voornamelijk gebruikt als rustplaats tijdens het jagen. Volgens de onderzoekers zijn er op het eiland talloze sporen van zeer vroeg menselijk leven gevonden.

Aanpassingsvermogen oude Aboriginal

Het stuk land tussen het eiland Barrow en het vasteland was tienduizenden jaren geleden een droge woestijn aan de kust. De bewoners van de grotten langs de waterkant joegen vooral op vis, maar er zijn ook resten van kleine woestijndieren aangetroffen. Waar de grotten eerst voornamelijk werden gebruikt als rustplaats werden ze volgens de onderzoekers zo'n 10.000 jaar geleden door gezinnen gebruikt als vaste woonplaats. Ongeveer 7000 jaar geleden begon de zeespiegel echter te stijgen en moesten de vroege bewoners van Australië noodgedwongen landinwaarts trekken.

Bronnen:

Theguardian.com: Indigenous Australian life

Watoday.com: Atlantis of the South

Sciencedirect.com: Quaternary Science Reviews

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Aboriginals Hunting 

Meer lezen

Tijdvakken