Oudste Romeinse aquaduct in Rome ontdekt

Tijdens graafwerkzaamheden aan de lijn C van de metro in Rome is een 2300 jaar oud aquaduct ontdekt, de Aqua Appia. Dat is deze week bekend gemaakt door de Italiaanse autoriteiten. Het ondergrondse aquaduct werd gevonden op zeventien meter diepte en is 35 meter lang. Het zou gaan om een van de oudste aquaducten van Rome.

Romeins aquaduct

Bij graafwerkzaamheden onder het Piazza Celimontana werd het 35 meter lange aquaduct gevonden. De Aqua Appia zou gebouwd zijn in 312 v.Chr. door censor Appius Claudius (340-272 v.Chr.). Hij bouwde ook de bekende weg Via Appia. Voor de tijd van de aquaducten haalden de Romeinen hun drinkwater uit de Tiber en uit vijvers in de stad. De Aqua Appia leverde 73 miljoen liter schoon drinkwater per dag aan Rome vanuit de nabije stad Albano. De Aqua Appia zou volgens de bronnen drie keer gerestaureerd zijn. Keizer Augustus (23 v.Chr.-14 n.Chr.) was de laatste die het aquaduct onderhield en zelfs nog een grote zijtak liet bijbouwen: de Aqua Appia Augusta. Deze leverde extra water aan voor de stad. In de vijfde en zesde eeuw na Christus werd het aquaduct alleen nog gebruikt als riool, zo blijkt uit onderzoek.

Metrolijn C

De werkzaamheden aan metrolijn C hebben in de afgelopen jaren al vaker voor nieuw archeologisch materiaal gezorgd. Bij de halte San Giovanni werden zo veel vondsten gedaan dat in het station een museum zal worden ingericht. De nieuwe metrolijn gaat de oostelijk gelegen wijken van de stad verbinden met het buurtschap Pantano en is 22 kilometer lang. De metrolijn heeft al voor veel opschudding gezorgd omdat men bang is dat oude Romeinse gebouwen beschadigd raken. Zo loopt de lijn vlak langs het Colosseum en het Forum Romanum. In 2007 werd begonnen met de bouw maar de metrolijn zal pas in 2022 klaar zijn. Het aquaduct dat nu gevonden is, zal waarschijnlijk worden ontmanteld om op grondhoogte te worden tentoongesteld voor het publiek. Het aquaduct lag op 17 meter diepte.


Bronnen:

Ditisitalie.nl: Oudste aquaduct Rome
Thelocal.it: Aquaduct Rome
Corriere.it: Roman aquaduct


Afbeelding:

Commons.wikimedia.org: Aqua Appia

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's