De gevonden tombe in de Anubisberg

De gevonden tombe in de necropolis van de Anubisberg 

Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Oudste koninklijke tombe in jaren ontdekt in Egypte

Een team van Egyptische en Amerikaanse archeologen heeft in de necropolis van de Anubisberg in Abydos, Egypte, een onbekende koninklijke tombe gevonden. De tombe komt uit de Tweede Tussenperiode (ongeveer 1.640-1.540 v.Chr.). Omdat er geen sarcofaag of mummie aangetroffen is, blijft het onduidelijk welke farao hier begraven lag.

Raadselachtige tombe

De opgraving werd geleid door de Universiteit van Pennsylvania in samenwerking met het Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden. De tombe ligt ongeveer zeven meter onder de grond en heeft een kalkstenen grafkamer met een gewelf van moddersteen. Volgens de archeologen is deze tombe groter dan andere graven uit dezelfde periode.

Josef Wegner, een Egyptoloog van de Universiteit van Pennsylvania en hoofd van de opgraving, vertelde aan Livescience: "De naam van de koning stond waarschijnlijk op geschilderde bakstenen bij de ingang van de grafkamer. Helaas hebben grafrovers de hiërogliefen beschadigd, waardoor we de naam niet meer kunnen lezen."

Professor Mohamed Abdel Badie, hoofd van de Egyptische Hoge Raad voor Oudheden, denkt dat de tombe mogelijk toebehoorde aan een voorganger van koning Senebkay (1650 tot 1600 v.Chr.), wiens graf in 2014 in Abydos werd ontdekt. Het is onbekend of de farao hier werd begraven voordat de Hyksos, een Aziatisch volk, hun macht in Noord-Egypte uitbreiden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Waarom deze vondst belangrijk is

De ontdekking is waardevol, omdat er weinig bekend is over de zogeheten Abydos-dynastie, een reeks koningen die Zuid-Egypte regeerden tijdens een periode van politieke verdeeldheid en economische problemen. De stijl van de decoraties en inscripties in de tombe lijkt op die van Senebkay, wat erop wijst dat ze tot dezelfde koninklijke traditie behoorden.

Anna-Latifa Mourad-Cizek, assistent-professor Egyptische archeologie aan de Universiteit van Chicago, noemde de vondst "zeer belangrijk". Ze zei: "Deze ontdekking geeft ons nieuwe informatie over de heersers van deze regio. We kunnen nu beter begrijpen hoe de Tweede Tussenperiode eruitzag in dit deel van Egypte."

Grafkamer van de gevonden tombe

Grafkamer van de gevonden tombe

Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Een tweede bijzondere ontdekking

Naast de tombe vonden archeologen ook een goed bewaard gebleven werkplaats voor aardewerk en glas in Banawit, een dorp ten noorden van Abydos. Deze werkplaats, uit de Romeinse periode (30 v.Chr. - 642 n.Chr.), bevatte ovens en opslagruimtes. Ook werden 32 ostraca - potscherven met geschreven teksten - ontdekt, waarin commerciële transacties en belastingbetalingen uit die tijd zijn vastgelegd. De teksten zijn geschreven in het Grieks en Demotisch, een laat-Egyptisch schrift.

Volgens Mohamed Ismail Khaled, secretaris-generaal van de Hoge Raad voor Oudheden, laat deze vondst zien hoe belangrijk Banawit was als productiecentrum in het Romeinse Egypte. Later werd de plek hergebruikt als begraafplaats. Archeologen vonden daar familiegrafkamers, waaronder de overblijfselen van een kind met een gekleurde stoffen muts en het skelet van een vrouw van ongeveer dertig jaar oud.

Archeologen hopen dat verdere opgravingen in Abydos meer aanwijzingen zullen opleveren over de identiteit van de onbekende farao. Wegner gaf aan dat zijn team doorgaat met het onderzoek: "Dit gebied kan nog meer koninklijke tombes uit dezelfde periode bevatten, wat ons kan helpen om deze mysterieuze dynastie beter te begrijpen."

Welk artikel wil jij graag zien op Archeologie online?

Voor ons volgende achtergrondartikel zijn we op zoek naar input van onze lezers. Vul via deze link in welk onderwerp je graag terugziet op Archeologie Online en zie het artikel binnenkort verschijnen!
 

Meer lezen