Loden kanonskogel

Oudste kanonskogel Engeland teruggevonden

Loden kanonskogelEen loden kanonskogel die werd gevonden op een Middeleeuws slagveld is waarschijnlijk de oudste van zijn soort in Engeland. Mogelijk werd het zware voorwerp afgeschoten door de eerste artillerie op Engelse bodem.

Herontdekking & beschadiging

De kanonskogel werd enkele jaren geleden al gevonden door Stuart Allwork, die het object in zijn eigen huis bewaarde. Afgelopen jaar – na de dood van Allwork – werd het oude object herontdekt en deed archeoloog Glenn Foard van de Universiteit van Huddersfield uitgebreid onderzoek. De beschadigingen aan de loden bal van vijf centimeter doorsnee zijn veroorzaakt door stuiters die de bal maakte na het afschieten en bomen die het raakte tijdens zijn vlucht.

Slag bij Northampton & de Rozenoorlog

Volgens Foard is het zeer aannemelijk dat de kanonskogel werd afgeschoten tijdens de Slag bij Northampton op 10 juli 1460. Deze slag was onderdeel van de Rozenoorlog (1455-1485), waarin werd gestreden om de Engelse troon door de twee rivaliserende adellijke huizen York en Lancaster. Experts geloven dat tijdens deze slag voor het eerst gebruik werd gemaakt van artillerie voor oorlogsvoering in Engeland. De slag was daarnaast bijzonder omdat het de enige keer was dat een fort werd aangevallen en een heel leger werd geëxcommuniceerd.

Falende kanonnen door regen

Volgens historische bronnen konden de kanonnen van de Lancasters niet afgeschoten worden vanwege de regen. De gevonden kogel is dan ook waarschijnlijk afgeschoten door artillerie van de York-familie. In Northampton kwamen op deze dag naar schatting zo’n 12.000 mensen om het leven. Richard van York claimde na de slag de troon voor het eerst voor zichzelf. Uiteindelijk eindigde de oorlog toen Henry Tudor van het huis Lancaster koning Richard III versloeg in de Slag bij Bosworth in 1485.

Tentoonstelling

Morgen wordt de oude kanonskogel tentoongesteld in het Northampton hotel in Eagle Drive, vlakbij de plek waar de kogel werd gevonden. Op de plek werden al eerder archeologische schatten gevonden zoals een Romeinse villa, vindingen uit het Stenen tijdperk en sporen van oude Neolithische paden.

Bronnen

www.foxnews.com

www.culture24.org.uk

www.northampton-news-hp.co.uk

Afbeeldingen

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY-SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons

Meer lezen