Oudste en meest complete wiel ooit uit de Britse Bronstijd ontdekt

Bij Peterborough is een wiel van 3.000 jaar oud ontdekt. Op 19 februari werd bekend gemaakt dat Britse archeologen het oudste, grootste en best bewaarde wiel uit de bronstijd in Groot-Brittannië hebben opgegraven in de graafschap Cambridgeshire.

Het Pompeï van Groot-Brittannië

De vondst werd dus gedaan in de graafschap Cambridgeshire, dat vaak beschreven wordt als het Pompeï van Groot-Brittannië. De locatie was een plek waar een aantal families in ronde houten huizen woonden, gebouwd op palen boven een rivier. De nederzetting werd 3.000 jaar geleden met haast verlaten doordat een dramatische brand uitbrak. De houten huizen hadden geen schijn van kans. Doordat de woningen in de rivier vielen is de inhoud goed bewaard gebleven, dankzij de aanwezigheid van leem en klei.

Mogelijk veelzeggende vondst

Het houten wiel is de meeste complete vondst ooit gedaan in Groot-Brittannië. Historic England, de organisatie die onder andere de opgraving van 1,1 miljoen pond financierde, beschrijft de vondst als “ongekend in termen van omvang en volledigheid”. Een woordvoerder van de organisatie benadrukte ook nog eens het belang van de ontdekking: “Het bestaan van dit wiel leert ons meer over de late bronstijd technologie en de mate van verfijning van de levens van mensen die in dit gebied woonden 3.000 jaar geleden.”

Functie van het wiel

De overblijfselen van een paard zijn ook op de locatie gevonden. In januari werd namelijk het ruggengraat van een paard opgegraven. Volgens de archeologen zou het mogelijk kunnen zijn dat het wiel bij een paardenkar hoorde. Archeoloog Chris Wakefield zegt echter wel dat het nog te vroeg is om te weten hoe het wiel daadwerkelijk gebruikt werd. Uit meer onderzoek zal dit moeten blijken. Kasia Gdanic, archeoloog bij het provinciebestuur, noemt het wiel een uitdaging voor ons begrip van zowel de technologische middelen als ook transport tijdens de late bronstijd.

Bronnen

www.archaeologynewsnetwork.blogspot.nl

www.archaeology.org

www.news.discovery.com

Afbeelding

Houten wiel, via Wikipedia

Meer lezen
Tijdvakken