Geen foto

Oudste boerderij in Nederland ontdekt

bron: Arend041De familie Scheepers aan de Oirschotseweg in Best woont, zonder dat ze het wist, in de oudste boerderij van Nederland. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de draagconstructie van de boerderij uit de 13e eeuw stamt.

Judith Toebast, specialist landelijke bouwkunde van de rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vertelt dat het een unieke vondst is: “In heel Nederland is tot nu toe nog nooit zo’n oude boerderij ontdekt. Mogelijk is er zelfs in Duitsland niet zo’n oude boerderij gevonden.”

Aan de buitenkant van de boerderij is niks bijzonders te zien. De familie Scheepers was zich dan ook nergens van bewust toen zij de stal wilde verbouwen. Maar de gemeente wilde, voordat ze een vergunning afgaf, eerst weten hoe oud het gebint precies was. Nadat de houten balken waren onderzocht aan de hand van jaarringen, bleken ze uit ongeveer 1261 te komen. Waarschijnlijk is de boerderij in hetzelfde jaar gebouwd.

De vondst is met name voor bouwhistorici van belang. Eind 13e, begin 14e eeuw, stopte men in Nederland met het ingraven van dragende palen voor een boerderij. Daarna werden andere constructies ontwikkeld, waardoor het ingraven niet meer nodig was. De constructie steunde vanaf dat moment op veldkeien, waarbij verrotting minder snel kon optreden.

Doordat oude boerderijen over het algemeen in vlammen zijn opgegaan of ingrijpend verbouwd, zijn er weinig sporen terug te vinden. “We zitten echt met een gat in de tijd. Daarom is deze boerderij in Best zo waardevol”, vertelt Toeblast.

Het is nu nog onduidelijk welk gewicht aan de vondst gekoppeld zal worden. Zeker is dat het gebouw van monumentale waarde is. De vraag is of het een rijksmonument of een gemeentemonument wordt.

Bron: ED.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Landen