De gevonden smeltkroesjes.
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Oudste bewijs voor metaalrecycling in Nederland
Een aantal 2500 jaar oude smeltkroesjes leveren het oudste bewijs voor het recyclen van metaal in Nederland. De vondst wordt in april gepresenteerd in het Jaarboek van de Nederlandse Archeologie 2017.
De smeltkroesjes werden door een amateurarcheoloog gevonden in Tilbrug. De dertien gevonden kroesjes, die uit de midden-ijzertijd komen (ongeveer 450 jaar voor Christus) zijn ongeveer zo groot als een ganzenei en zijn hol vanbinnen.
Onderzoek met scanners
Chemisch onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Groningen, de TU Delft en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben aangetoond dat de kroesjes werden gemaakt om koperlegeringen om te smelten. In de binnenkant staan allerlei afdrukken, die met een micro-CT scanner driedimensionaal in beeld zijn gebracht. De afdrukken komen van schroot dat in de kroesjes werd omgesmolten. De onderzoekers konden een afdruk van een mantelspeld en bronzen vaatwerk herkennen.
Archeologisch bewijs voor metaalrecycling
Het is niet voor het eerst dat dergelijke smeltkroesjes gevonden worden. Het is wel voor het eerst dat onderzoekers vast kunnen stellen wat er in de smeltkroesjes ging. Tot nu toe was het niet bekend of het om primaire grondstoffen ging, of om gerecycled materiaal. De vondst levert hard bewijs dat er in de midden-ijzertijd al metaal gerecycled werd.
De ontdekking wordt in april 2018 gepresenteerd in het Jaarboek van de Nederlandse Archeologie 2017.