Oude skeletten gevonden bij Commanderij Doesburg

Tijdens recente renovatiewerkzaamheden aan de Commanderij in Doesburg (GD) zijn oude skeletten aangetroffen. De menselijke resten dateren mogelijk uit de 14e, 15e en 16e eeuw. Tot 4 jaar geleden ging men er vanuit dat er in Doesburg één reguliere begraafplaats was van het ontstaan van de stad tot 1830.

Privébegraafplaatsen

In de afgelopen jaren zijn er op meerdere plaatsen binnen Doesburg menselijke botten gevonden, samen met de huidige vondst moet er geconcludeerd worden dat er ook privébegraafplaatsen waren. In historische bronnen is hier niks over terug te vinden.

Ridderlijke Orde

De Ridderlijke Duitsche Orde had veertien commanderijen in Nederland, waarvan één in Doesburg. De Commanderij is een van de oudste gebouwen in Doesburg.
Van 1286-1657 behoorde het complex tot de orde. Na de sluiting werd het een weeshuis.

Skeletten van baby’s en kinderen

De skeletten die zijn gevonden dateren uit verschillende eeuwen. De oudste skeletten behoren vermoedelijk toe aan mannen uit de laatste periode van de Duitse Orde. Naast volwassen skeletten zijn er ook restanten van baby’s en kinderen aangetroffen, deze overblijfselen dateren vermoedelijk uit de tijd van het weeshuis.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen