Binnenkant van een bunker

Oude nazibunker ontdekt in jungle Argentinië

Binnenkant van een bunkerArcheologen vonden in de jungle van Argentinië de resten van wat waarschijnlijk oude nazibunkers geweest zijn. Mogelijk dienden de drie bouwwerken als toevluchtsoord voor de partijtop. De ruïnes van de gebouwen worden momenteel onderzocht.

Munten, een bord & nazisymbolen

De drie ruïnes werden gevonden in het Teyu Cuare Park, vlakbij de grens met Paraguay. Wetenschappers van de Universiteit van Buenos Aires zijn momenteel bezig met verder onderzoek naar de plek. In de vervallen bunkers zijn onder andere vijf munten gevonden die tussen 1939 en 1941 in nazi-Duitsland zijn geslagen. Daarnaast vonden de archeologen een oud porseleinen bord dat ook uit Duitsland komt en trof men op de muren nazisymbolen aan.

Toevluchtsoord voor partijtop

De bunkers dienden waarschijnlijk als toevluchtsoord voor de partijtop wanneer Duitsland de oorlog zou verliezen. De nazi’s begonnen tijdens de Tweede Wereldoorlog met de bouw van een groot netwerk van bunkers op de meest afgelegen plekken. Niet alleen de jungle, maar ook woestijnen of bergtoppen werden gezien als ideale locaties voor de goed verstopte gebouwen.

Bunkers niet nodig

Uiteindelijk bleken de nazi’s de bunkers niet nodig te hebben. Juan Perón, de toenmalige Argentijnse president, ontving de nazi’s en fascisten met open armen. Zo konden kopstukken als Adolf Eichmann en Joseph Mengele asiel krijgen in Argentinië. Naar schatting zijn na de Tweede Wereldoorlog zo’n 5000 nazi’s naar Argentinië gevlucht, waarvan de meesten uiteindelijk niet veroordeeld zijn.

Bronnen

www.nu.nl

www.telegraaf.nl

www.ad.nl

www.metronieuws.nl

www.powned.tv

Afbeelding

Door Łukasz Ciesielski - kontakt: Facebook (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen

Tijdvakken

Landen