Oude Maya piramide herbergt oudere piramide’s

De piramide van Kukulcán in de Chichén Itzá, Mexico, is al veelvuldig bestudeerd. In de jaren 30 van de 20e eeuw ontdekten archeologen dat zich in deze piramide nog een tweede, kleinere, piramide bevond. Door de modernste technologie te gebruiken, kwamen archeologen er onlangs achter dat er nog een derde piramide schuilgaat in de piramide van Kukulcán.

‘Pure’ Maya piramide

Volgens de Mexicaanse archeologen moet deze tempel tussen 550 en 800 n. Chr. gebouwd zijn. Daarmee is het de oudste van deze drie piramide’s. De ontdekking van deze piramide is van belang, omdat de Maya’s deze bouwden in een tijd waarin zij niet beïnvloed werden door andere beschavingen. De piramide is een echte, ‘pure’ Maya piramide.

Moderne technologie

De piramide werd ontdekt met behulp van elektrische weerstandstomografie. Honderden elektroden werden op de piramide geplaatst. Vervolgens werd hier stroom doorheen geleid. Door te kijken naar hoe het elektrisch signaal veranderde, konden de archeologen meer zeggen over de binnenkant van de piramide. Deze techniek veroorzaakt geen schade aan de piramide.

Heilige plaatsen

Het resultaat van het onderzoek was de bevestiging van het bestaan van de tweede piramide en de ontdekking van de derde piramide. Waarom bouwden de Maya’s nieuwe piramide’s over oude heen? De Mexicaanse onderzoekers stellen dat er meerdere redenen zijn. Het slopen van oude piramide’s was, gezien het heilige plaatsen waren, geen optie. Indien de gebouwen te oud werden, werd er daarom overheen gebouwd. Ook zetten de Maya’s vaak nieuwe gebouwen neer bij een machtswisseling. 

Bronnen

scientias.nl nog twee piramide's

bbc.com latin america

Afbeelding

wikimedia.org Kukulcan Temple Chichen Itza foto: M.Phernambucq

Meer lezen
Landen
Thema's